17april2018

5 Tips voor de perfecte flat lay

flay lay tips

Op Instagram zie je ze aan de lopende band voorbijkomen: flat lay foto’s. Die zijn van bovenaf genomen, vaak staan er producten op de populaire plaatjes. Flat lay betekent letterlijk ‘plat leggen’. Het vergt wat creatieve poses van de fotograaf, maar verder is het vrij eenvoudig om een flat lay te maken. Beeldbalie helpt je op weg met 5 tips:

Tip 1: Gebruik een egale achtergrond

Een flat lay komt het mooiste uit op een egale achtergrond, omdat de objecten die gefotografeerd worden dan het best in het oog springen. Zorg dat de achtergrond zacht of contrasterend van kleur is. Zo verdwijnen je objecten niet in de achtergrond. Een makkelijke en goedkope tip voor een egale achtergrond is inpakpapier. Je rolt een stukje van het papier uit en kan het later weer hergebruiken voor cadeautjes of een nieuwe foto.

Tip 2: Geef de objecten ruimte

Op een flat lay zie je vaak meerdere objecten. Zorg dat die niet te dicht op elkaar liggen. Zo creëer je een goed gevulde foto. Het is hierbij ook leuk om objecten deels van de foto af te laten vallen, niet alles hoeft precies in het vierkantje te passen.

 

Tip 3: Neem een vierkante foto

Flat lays zijn over het algemeen vierkant van vorm. Een handig hulpmiddeltje hiervoor is natuurlijk de vierkante fotografiemodus op je smartphone. Mocht jouw smartphone deze stand niet hebben, dan kun je de foto ook via de Instagram app maken. Als je het lastig vindt om in te schatten wanneer de objecten in het denkbeeldige vierkant liggen, kun je er ook voor zorgen dat je achtergrond een vierkant is. Zo weet je precies hoe de foto eruit komt te zien, je moet alleen nog goed mikken om lelijke randjes te voorkomen. Of het beeld achteraf bijsnijden.

Tip Flay Lay

Tip 4: Ga op stoelen of banken staan

De flat lay wordt het mooiste als deze recht van boven is gefotografeerd. Hier zijn geen hele installaties of statieven voor nodig, pak een krukje en maak de foto. Heb je wel een statief waarmee je van boven kunt fotograferen, dan is dat natuurlijk ook handig. Belangrijk aandachtspunt: zorg ervoor dat je niet in het licht van de foto gaat staan, dit voorkomt vervelende schaduwen en een donkere foto.

Tip Flat Lay

Tip 5: Probeer het eens uit

Al deze tips zijn natuurlijk vrij in te vullen per foto. Wil jij nou juist een drukkere achtergrond omdat het goed in het thema past? Of leg je de objecten het liefst over elkaar heen? Of ga je niet voor vierkant maar voor rechthoekig? Niets is fout! Vind je eigen manier en stijl en probeer het vooral uit. Veel plezier en succes!