12augustus2014

Fotograaf Harmen de Jong

beantwoordt 7 vragen

Harmen

Beeldbalie geeft regelmatig het woord aan iemand die net zo enthousiast is over beeld als wij. Dit keer beantwoordt fotograaf Harmen de Jong onze beeldvragen!

 

1. Waarom heb je gekozen voor fotografie?

Omdat het een uiting van mijn scheppingsdrang is die naast kunstzinnig, ook lekker down to earth is. Mooie beelden maken in een toegepaste context.

2. Hoe omschrijf je jouw stijl? Waar herkennen we jou aan? 

Mijn stijl komt vooral in mijn werkwijze tot uiting. Ik ben altijd samen met de mensen die ik fotografeer op zoek naar een bevredigend beeld. Ik houd wel de regie, maar ik geef ruimte om mee te denken. Dat leidt af en toe tot een briljant idee van iemand van wie je het niet één-twee-drie verwacht. En soms is het gewoon goed voor de sfeer om ideeën uit te wisselen en doe ik toch – in overleg – wat mij het mooist lijkt. Ik blijf wel de fotograaf. Ik hoor regelmatig dat mijn beeld een zekere signatuur heeft. Daar ben ik blij mee, maar ik kan voor mezelf niet goed verwoorden wat dat dan is.

Meer zien van Harmen?

Check hier zijn website!

3. Hoe heb je met Beeldbalie samengewerkt?

Beeldbalie vroeg mij als fotograaf voor een bijzonder coverbeeld, we fotografeerden namelijk in een zwembad. Drie modellen stonden aan de rand van het bad. Waar zou ik gaan staan? De beste plek was toch echt ín dat bad, dus ben ik met statief en al te water gegaan. Een goede keus, de foto is mooi geworden en dient haar doel prima. De samenwerking met Beeldbalie is plezierig. Danielle is een vrouw met verstand van zaken en minstens zo belangrijk, een ontembaar enthousiasme. Doorgaan tot het écht goed is, dat is Beeldbalie.

Foto van Hilmar Mulder, gemaakt voor het Parool

‘Een beetje wiebelig balancerend tussen twee tafeltjes in de kantine van Sanoma, onder afkeurende geluiden van de conciërge, toch stug doorposerend. En ook nog een ontspannen gezicht erbij!’

4. Wat is jouw droomopdracht? 

Een mode- / portretserie schieten met modellen, schrijvers, zangers en acteurs (m/v). Met die mix van interessante en mooie mensen in een vliegtuig met bestemming Gdansk of Cancun stappen en daar met assistentie, licht, de nieuwste digitale middenformaat camera en een ouderwetse analoge 6 bij 6 camera een fotoboek volschieten.

5. Hoe begint jouw favoriete weekend?

Mijn favoriete weekend zou als volgt beginnen: na bovenstaande klus, met mijn dochters naar onze boot gaan, koers zetten naar Terschelling en daar heerlijk lanterfanten.

Carolien-2‘Deze foto van actrice Carolien van den Berg, was bijvangst van een dubbelportret met haar moeder voor het Parool. Een tussendoorfoto, af en toe is zoiets nou nét het meest aansprekende moment.’

6. Wat is jouw tip voor goed beeld?

Als je goed beeld wilt, moet je je best doen. Een foto maken kan iedereen, maar een goede foto maken, en als zodanig herkennen, dat is hard werken, je concentratie behouden en niet opgeven. De techniek goed gebruiken, de sfeer op de set sturen (enige spanning mag ook, als dat het beeld ten goede komt) en tóch gevoelsmatig werken. Vanuit je esthetische drang, binnen de beperkingen van een klus toch dat éne beeld maken dat je zoekt.

7. Wil je nog wat delen?

Fotografie is overal, maar er is – daardoor – ook een heleboel fotografie die onder de maat is en toch gebruikt wordt door afnemers van beeld. Vaak is besparing de reden. Ik denk dat de ‘man in de straat’ steeds beter onderscheid maakt tussen amateuristisch en professioneel beeld. Het is belangrijk om een normale prijs te blijven betalen voor een goede foto. If you pay peanuts, you get monkeys.

Carolien van den Berg

Foto van Carolien van den Berg