24maart2016

Het ABC is overal

Alfabet in de ruimte

Foto's: NASA, tekst: Daniëlle Moelker

Wist je dat het hele alfabet te vinden is op NASA foto’s? Een voorlichter van deze Amerikaanse ruimtevaartorganisatie stuitte bij toeval op een letter en besloot op zoek te gaan naar meer.

Hoe het begon?

Adam Voiland (voorlichter bij het Earth Observatory van de NASA) ontdekte een letter in een satellietfoto op zijn beeldscherm. Een rookpluim van een bosbrand in de bergen van de Canadese provincie Alberta vormde de letter V. Hij vroeg zich toen niet alleen af of het hele alfabet soms te vinden zou zijn op NASA foto’s, maar riep online ook lezers en collega’s op mee te speuren naar letters. De O en de C waren gemakkelijk te vinden, maar een R of een B lieten zich niet snel spotten. Een jarenlange speurtocht volgde, onlangs had hij het ABC compleet. Jawel, het hele alfabet is terug te vinden in de aarde!

Speurtocht

Bekijk hier alle foto's + de bijbehorende locaties die Adam Voiland tijdens zijn speurtocht verzameld heeft.

Doe mee!

Ik vind het mooi om te zien dat iemand uit liefde voor zijn vakgebied zo’n project in het leven roept. Dat hij het publiek daarbij betrekt, maakt het voor mij nog mooier. NASA foto’s vind ik vaak fascinerend. Ik vind het bijna jammer dat ik zelf geen letter heb gespot.
Maar eerlijk is eerlijk: niet alle beelden zijn even goed gelukt, vind ik. Wat mij betreft kan de speurtocht nog wel even doorgaan en kan de voorlichter nog wel wat hulp gebruiken.

Ik ga op zoek naar een goede R. Welke letter zoek jij?

Danielle_Moelker