02november2017

Snel foto's vinden in een beeldbank

beeldbank

Heb je net die ene mooie foto nodig, weet je niet meer waar je die kunt vinden. Geen paniek! Al eens aan een beeldbank gedacht?

Overzicht

Een beeldbank is een online collectie van alle beelden van een organisatie op een plek. Met een zoekmechanisme kun je beelden snel oproepen.

 

Met een beeldbank creëer je overzicht. Je hoeft niet meer eindeloos naar die ene goede foto te zoeken op je computer of op externe harde schijven. Bovendien kun je met een beeldbank al je beeld managen. Je weet niet alleen wat je hebt, maar ook wat er nog mist. Heb je alle facetten van het bedrijf goed in beeld of is er een bepaald product of doelgroep onderbelicht? Daarmee kun je aan de slag.

beeldbank

Verschillende systemen

Een goed Digital Asset Management system (DAM) oftewel een beeldbank is ontzettend handig voor (grote) organisaties die veel met beeld werken en actief zijn op social media. Een bericht voorzien van beeld wordt sneller gelezen, gedeeld en geliked.

Er zijn veel verschillende manieren om een eigen beeldbank op te zetten. Van een plek om je beeld op te slaan tot een geavanceerd systeem waarin je niet alleen je beeld kunt terugvinden, maar ook kunt delen met bijvoorbeeld klanten of andere externe partijen.

Dit is goed!

Een goede beeldbank:

  • is gemakkelijk door te spitten
  • kan verschillende rechten toekennen aan verschillende mensen/personen/afdelingen
  • bevat beelden die je kunt uploaden/downloaden en doorsturen
  • beschikt over versiecontrole om te voorkomen dat bestanden worden overschreven
  • bevat verschillende opties om de bestanden te kunnen delen.

Een goede voorbereiding, het halve werk

Als je eenmaal besloten hebt dat een beeldbank een goed idee is voor je organisatie, bedenk dan vooraf goed wat je ermee wilt kunnen doen. Denk aan: wat voor bestanden wil je opslaan? Zijn dit alleen foto’s of ook video’s en brochures? Hoeveel gebruikers moeten in de beeldbank kunnen? Om hoeveel Gigabyte gaat het? En niet geheel onbelangrijk, hoeveel heb je ervoor over?

Heb je dat allemaal op een rij, dan kun je systemen vergelijken om te zien wat het best past bij je wensen. Er zijn diverse systemen beschikbaar om een beeldbank in te richten, met specifieke voor- en nadelen. Als je in kaart brengt waar jouw ideale beeldopslag aan moet voldoen, kun je het juiste systeem voor jouw organisatie kiezen.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit, dan helpen we je graag. Daarbij kunnen we je ook flink ontzorgen. Bijvoorbeeld door jouw beeldbank volledig in te richten, inclusief het labelen van al het bestaande beeld. Daarnaast kan Beeldbalie ook de huisstijl van je organisatie in kaart brengen en de hiaten opvullen met de juiste beelden.

Omdat we zelf veel zoeken in beeldbanken, weten we precies hoe beelden opgeslagen moeten worden zodat ze door jou én je collega te vinden zijn. Meer weten? Neem contact met ons op!