25april2017

De veelzijdigheid van een beeldredacteur

beeldredacteur

Beeldredactie is best een breed begrip. Enig idee wat een beeldredacteur allemaal doet? Bij Beeldbalie weten we dat natuurlijk als geen ander.

Beeld. Ja natuurlijk!

Een beeldredacteur houdt zich bezig met beeld in de breedste zin van het woord, dus met foto’s, video’s, animaties, illustraties en infographics. Vaak produceert een beeldredacteur ook zelf visuals, compilaties en ander beeldmateriaal, zowel online voor multimedia kanalen als offline voor drukwerk. Denk bijvoorbeeld aan social media, nieuwsbrieven en websites, maar ook aan banners, boeken en brochures.

Beoordelen en selecteren van beeld

De hoofdtaak van een beeldredacteur is het zoeken, selecteren en (laten) maken van beeld voor verschillende doeleinden. Belangrijk hierbij is dat het beeld altijd afgestemd is op de doelgroep die het beeld ontvangt en het medium. Een video op social media heeft een andere beeldtaal dan de fotografie voor een bedrijfswebsite. Beeldbalie spreekt al die verschillende beeldtalen. Een beeldredacteur weet waar het beste beeld te vinden is, of dat nou in een beeldbank, een archief of elders is en weet ook de weg in bedrijfs- of organisatie-archieven.

Stilstaand en bewegend beeld

Een beeldredacteur heeft niet alleen verstand van stilstaand beeld, zoals tekeningen en foto’s. Maar kent ook de mogelijkheden op het gebied van bewegend beeld. Ook de rechten van audiofragmenten, videoclips of (song)teksten kan een beeldredacteur regelen. Óf nieuw aanleveren natuurlijk. En bij sommige producties is er een mix tussen nieuw en bestaand beeld wenselijk. Ook dat kan! Een beeldredacteur houdt goed bij wie welk beeld gemaakt heeft, zorgt voor een zorgvuldige vermelding van de maker en levert beelden in het juiste bestandsformaat aan.

beeldredacteur

Spin in het web

Een beeldredacteur is het inhoudelijke aanspreekpunt voor zowel de klant/opdrachtgever als de maker van het beeld. Door de vele contacten die een beeldredacteur heeft, is hij/zij een goede communicator.

Vaak beheert een beeldredacteur ook het beeldarchief. Daar komt heel wat bij kijken. Zo moet bijvoorbeeld goed bijgehouden worden welke rechten er zijn om dit beeldmateriaal te publiceren. Als aanspreekpunt voor fotografen, videomakers en vormgevers coördineert de beeldredacteur het proces rondom de ontwikkeling van het beeldmateriaal. Van het maken van de briefing tot het leveren van het eindproduct; de beeldredacteur bewaakt het proces, de voortgang en de kwaliteit. De beeldredacteur coördineert de fotoshoots en (video) draaidagen en bewaakt natuurlijk de planning en het budget.

Vaak denkt de beeldredacteur mee over het algemene beeldbeleid en de uitvoering hiervan. De beeldredacteur kan beeldplannen of beeldconcepten maken en bewaakt de uitgezette beeldlijn binnen de organisatie. De beeldredacteur fungeert als spin in het web en is aanspreekpunt en contactpersoon voor fotografen, stylisten, visagisten en andere betrokkenen (zoals beeldbanken) en (interne) opdrachtgevers. De beeldredacteur onderhandelt, maakt prijsafspraken en onderhoudt een eigen netwerk.

Veelzijdig

Het moge duidelijk zijn: een beeldredacteur is ontzettend veelzijdig. Bij Beeldbalie vinden we beeldredactie zo’n ruim begrip – met alle uiteenlopende werkzaamheden – dat we onze diensten hebben opgesplitst in drie hoofdtaken: beeldredactie, beeldconcept en beeldproductie. Beeldbalie is thuis op alle gebieden van beeld. Bekijk hier ons veelzijdige portfolio.

Stageplek nodig?

Wil jij ontdekken of dit vak ook iets voor jou is? Neem dan contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.