15januari2019

Filmen met je telefoon: 7 tips

filmen met telefoon

Tekst: Ellen te Brake

Smartphones hebben tegenwoordig echt goede camera’s. Handig voor fotografie- en filmliefhebbers; je hoeft dus niet altijd je grote, zware camera mee te nemen. Maar met alleen een goede kwaliteit ben je er nog niet; voorbereiding en kennis over filmen is essentieel. Beeldbalie geeft 7 tips om betere films te maken met je telefoon!

Tip 1: Film horizontaal

Een belangrijke tip; houd je telefoon horizontaal tijdens het filmen. Mensen zijn vaak geneigd verticaal te filmen, omdat telefoons vooral verticaal worden gebruikt. Maar alle beeldschermen (laptop, tv, tablet) zijn horizontaal. Film je verticaal? Dan vul je maar een klein stukje van het scherm. Hartstikke zonde, in plaats van de zwarte balken had er ook mooie content op kunnen worden afgespeeld!

Tip 2: Wees voorbereid

Bedenk voordat je gaat filmen, wat je ermee wil doen. Maak je bijvoorbeeld een sfeervideo van een festival of concert, dan kan het leuk zijn om de voeten van een grote groep lopende mensen in slow-motion te filmen. Als je het van te voren bedenkt, kun je rekening houden met de instellingen. Gebruik je de normale instellingen en ga je het filmpje later tijdens het bewerken vertragen, dan kan de kwaliteit flink achteruitgaan. De meeste telefoons bieden een standaard slow-motion functie aan die je prima kunt gebruiken. Heb je deze functie niet, dan kun je hier een app voor downloaden. Een aanrader is Slow Motion FXI. Deze app is gratis te downloaden en beschikbaar voor Android en iOS.

 

Naast vertragen kun je natuurlijk ook versnellen. Een voorbeeld hiervan is een timelapse: een filmtechniek waarbij je een ontwikkeling in tijd ziet; een zaadje dat in 15 seconden een prachtige plant wordt of een zon die in een mum van tijd onder gaat. Apple telefoons met iOS 8 hebben een standaard timelapse functie. Ga naar de camera-app en zoek in het balkje boven de rode knop naar tijdsverloop of timelapse. De nieuwste Android-telefoons hebben deze functie vaak ook, alleen verschilt per telefoon waar deze zit. Heb je deze functie toch niet, dan zijn er ook hier diverse apps voor te vinden. Lapse It is hier een voorbeeld van. Gratis te downloaden en beschikbaar voor Android en iOS.

Timelapse

Meer weten over timelapse? We hebben er een blog over geschreven!

Tip 3: Gebruik beweging

Een ander belangrijk punt om je video’s naar een hoger niveau te tillen, is om je telefoon niet alleen stil te houden tijdens het filmen, maar ook te laten bewegen. Wil je bijvoorbeeld een shot maken van een mooi uitzicht, houd je telefoon dan niet stil, maar beweeg hem langzaam van links naar rechts of van boven naar beneden. Hierdoor laat je meer zien van de omgeving en dat zorgt ervoor dat de video uiteindelijk een betere flow krijgt.

Bewegend beeld kan ook goed worden gebruikt als je bij het bewerken van je materiaal overgangen gaat maken.

Bewerken van video

Bekijk hier een filmpje over het bewerken van je video.

Tip 4: Film stabiel

Belangrijk bij het schieten van bewegend beeld, en zeker ook stilstaand beeld, is dat het beeld stabiel is. Je kunt hier gave gadgets voor kopen, maar ook zonder deze investering zijn er een aantal tips om zo standvastig mogelijk te filmen. Leun bijvoorbeeld op stabiele attributen in de buurt als die er zijn, houd je telefoon met twee handen vast en beweeg je hele lichaam in plaats van alleen je armen.

 

Ben je van plan vaker of professioneler te filmen, is het slim toch wat aan te schaffen. Twee veelgebruikte accessoires zijn de tripod en gimbal. Een tripod is een statief met, de naam zegt het al, drie poten. Ze zijn verkrijgbaar in enorm veel varianten en prijsklassen, waardoor er voor ieder wel wat wils is. Ook een gimbal is een mooie gadget om stabiel te kunnen filmen. Deze stabilizer zorgt ervoor dat je camera altijd recht blijft en de schokken opvangt.

Een tripod en gimbal.

Tip 5: Varieer in perspectief

Het kiezen van standpunten doet ook veel voor de uitstraling van je video. Houd je telefoon bijvoorbeeld niet altijd voor je gezicht, maar probeer ook eens lager of hoger te filmen. Dit geeft gelijk een heel ander effect! Behalve dat het er gevarieerder uitziet, kun je er ook een andere indruk mee wekken bij de kijkers. Laag filmen maakt de wereld groter en spannender. Denk maar eens terug aan je kindertijd; in je herinnering leek alles groot en indrukwekkend, maar als je ergens op latere leeftijd weer terugkomt, valt dat behoorlijk tegen. Dit kun je natuurlijk ook andersom toepassen. Film je vanaf een hoog standpunt, dan lijkt alles een stuk kleiner en minder intimiderend, maar je krijgt vaak wel een beter overzicht van de locatie.

 

Behalve de hoogte van de camera, is het ook handig om verschillende soorten beeld te hebben. Denk aan close-ups (erg dichtbij gefilmd, bijvoorbeeld een gezicht), medium shots (bijvoorbeeld alleen het bovenlichaam van een persoon), wide shots (iemand ten voeten uit), time-lapses, slow motions, etc. Deze variatie maakt dat je video uiteindelijk een stuk interessanter en spannender is om naar te kijken.

 

Tip 6: Zoom door dichterbij te komen

Om close-ups te maken zijn er twee opties: digitaal zoomen of optisch zoomen. Het verschil tussen deze twee is de kwaliteit. Bij digitaal zoomen blijf je op dezelfde plek staan en gebruik je het zoom-knopje op je telefoon, waardoor hij inzoomt op een klein stukje van het totale beeld en de kwaliteit omlaag gaat. Bij de optische zoom ga je daadwerkelijk dicht op het object staan, waardoor de volledige resolutie van de sensor wordt gebruikt en de kwaliteit dus een stuk beter is.

Tip 7: Film meer dan je nodig hebt

Als laatste is het handig om meer te filmen dan je nodig denkt te hebben. Soms kom je er tijdens het bewerken achter dat je een langer stukje film nodig hebt of dat er iets in beeld was dat er niet hoorde. Om dat op te vangen, kun je beter een aantal seconden langer door filmen dan dat je van plan was.

 

Veel plezier met filmen!