16december2014
foto inkleuren

Zwart-wit foto’s met kleur

Zo staat het er toch gekleurd op!

Voordat de kleurenfotografie werd uitgevonden, werden zwart-wit foto’s met de hand ingekleurd voor een realistisch effect. Nu we beschikken over digitale fotobewerkingsprogramma’s zoals Photoshop, gaat dat een stuk sneller. Maar oude foto’s die gekleurd zijn met moderne middelen zien er anders uit dan foto’s waarbij de oude techniek is toegepast. Bewonder en verwonder!

ingekleurde foto

Mulberry Street New York, 1900, gekleurd door fotochroom techniek.

De fotochroom techniek

Zo’n 130 jaar geleden bestond de kleurenfotografie nog niet. Verschillende mensen waren op zoek naar een manier om toch kleur aan te brengen in foto’s. De fotochroom techniek was populair in de jaren negentig van de negentiende eeuw. Het is een druktechniek waarbij een kleurenafdruk wordt gemaakt van het negatief van een zwart-wit foto. Op eenzelfde blad werden met vier tot veertien lithografiestenen (voor elke kleur een steen) de kleuren over elkaar heen gedrukt. Destijds was kleurenfotografie al wel in ontwikkeling, maar nog extreem duur.

Een aantal ingekleurde Nederlandse foto's (klik om te vergroten)

Historische foto’s

Bij een historisch beeld denken we vaak automatisch aan een zwart-wit plaatje. Maar met een fotobewerkingsprogramma kun je aan die zwart-wit beelden kleur toevoegen. Deze digitaal ingekleurde foto’s hebben een andere uitstraling dan de foto’s hierboven, waarbij je direct ziet dat ze niet nu gemaakt zijn. Ze lijken meer tot leven te komen, maar een beetje vervreemdend werkt het wel. Juist omdat er kleur toegevoegd is, raak je het besef van de tijd wat kwijt.
Oude foto’s die met de hedendaagse techniek digitaal worden gekleurd, geven een realistisch beeld. Bij zwart-wit foto’s die vroeger kleur kregen, is meteen duidelijk dat het niet de echte kleuren zijn. Deze beelden lijken meer op een oude ansichtkaart.

ingekleurde foto

Monet in zijn atelier rond 1920, rechts de digitaal inkleurde foto (door Dana Keller).

De foto hierboven is door middel van Photoshop voorzien van kleur. De kleuren van de schilderijen zijn aan de hand van de werken van Monet goed te benaderen, maar of hij nu een beige of grijze broek droeg, is wat minder makkelijk te zeggen. Bij het inkleuren van historisch beeld met moderne technieken wordt ons beeld ook letterlijk gekleurd door de interpretatie van de Photoshopper.

 

Heel bijzonder is het ook om de foto’s samen te voegen, zoals in onderstaande foto gebeurt!

 

Foto 'Plunging Necklines' van Nina Leen uit 1949, gekleurd door Wayne Degan.

Wil jij ook een oude foto kleur geven? Of heb je hulp nodig bij het vinden van passend beeld? Neem dan contact met ons op!