12mei2015

Fotofestivals in Nederland

'Water Hats' van Tim Tadder - Courtesy FotoFestival Naarden 2015.

Dit weekend begint het fotofestival Naarden! In het pittoreske stadje zijn tot en met 21 juni verschillende exposities vol fotografie te zien. Daarna moet je weer even wachten, maar in het najaar zijn er weer veel interessante festivals. Wij zetten ze voor je op een rij, zodat jij ze vast in je agenda kunt zetten!

Fotofestival Naarden – 14 mei t/m 21 juni 2015

Dit tweejaarlijks festival is het oudste fotofestival van Nederland en wordt gehouden in de vestingstad Naarden. Lopend door het sfeervolle stadje zijn de verschillende expositieruimtes en buitenruimtes op korte afstand van elkaar bereikbaar. Het festival biedt gevestigde namen en jong talent een podium. Het thema van het festival dit jaar: Water, Water!

Bezoekers in de oude Suikerfabriek tijdens Noorderlicht 2013.

Fotomanifestatie Noorderlicht – 1 september t/m 11 oktober 2015

Het ene jaar is de fotomanifestatie in Groningen, het andere jaar in Leeuwarden. Dit jaar strijkt Noorderlicht neer in Groningen waar in de oude Suikerfabriek de hoofdtentoonstelling ‘Data Rush’ te zien is. ‘Data Rush’ onderzoekt de spanning tussen vrijheid en controle in de virtuele wereld.

1e serie Fotograaf des Vaderlands: Boulevard, Roosendaal © Ahmet Polat / Fotoweek 2015

De Fotoweek – 11 t/m 20 september 2015

Tijdens de fotoweek – die overigens tien dagen duurt – zijn in heel Nederland tentoonstellingen, fotostudio’s, lezingen en andere fotogerelateerde evenementen te bezoeken. In dit derde jaar dat de fotoweek wordt gehouden, is fotograaf Ahmed Polat (Roosendaal, 1978) uitgeroepen tot ‘Fotograaf des Vaderlands’. Het thema van de fotoweek 2015 is: ‘Kijk mijn straat!’ De Fotograaf des Vaderlands maakt, geïnspireerd door dit thema, speciaal voor Fotoweek een fotoserie. De fotoserie wordt tijdens Fotoweek 2015 gepresenteerd in FOTODOK, een internationale plek voor documentairefotografie in Utrecht.

Een bezoeker van Unseen (2014), Foto: Chymo Meng.

Unseen Photo Fair – 18 t/m 20 september 2015

Unseen vindt dit jaar niet alleen op het terrein van de Westergasfabriek plaats, ook in de binnenstad van Amsterdam zullen festivalonderdelen van Unseen plaatsvinden. Unseen heeft de focus op niet ontdekt of (te) weinig gezien werk van bekend en onbekend talent uit de hele wereld. Unseen Photo Fair is vier jaar geleden opgericht als platform voor nieuwe fotografie en jong talent. Het uitgebreide festivalprogramma bestaat uit o.a. een boekenmarkt, lezingen en paneldiscussies en debatten met internationale sprekers en opinieleiders uit de hele wereld.

International Photo Festival Leiden – 10 t/m 31 oktober 2015

De derde editie van het International Photo Festival in Leiden alweer. Het Fotofestival Leiden geeft beginnende, professionele fotografen een podium en toont de werken in publieke ruimte op plekken waar mensen elkaar ontmoeten. Het thema dit jaar is: ‘Kunst en Vrijheid van Meningsuiting’.

Camera Obscura tijdens Fotofestival Schiedam 2014, Foto: John Middelkoop.

Fotofestival Schiedam – 16 – 25 oktober 2015

Dit jaar is Schiedam voor de derde keer rijkelijk gevuld met foto’s en verhalen over fotografie. Op diverse locaties in de binnenstad van Schiedam is er een speels en veelzijdig programma vol lezingen, filmvertoningen en tentoonstellingen. Dit jaar draait het Fotofestival Schiedam om het thema ‘Bewogen beeld’. Verspreid door de stad worden verschillende kunstprojecten tentoongesteld waarbinnen de raakvlakken tussen fotografie en beweging worden onderzocht.

De binnenstad van Breda tijdens Breda Photo 2014. Foto: Ron Magielse.

Breda Photo15 september t/m 30 oktober 2016

Helaas niet dit jaar, maar zet het vast in je agenda voor volgend jaar! Het tweejaarlijkse festival Breda Photo is een internationaal fotofestival in de binnenstad van Breda. Zeven weken lang biedt het festival een gevarieerd programma, waarbij foto’s van gevestigde fotografen uit binnen- en buitenland en ook werk van jong talent te bekijken is. Daarnaast zijn er tientallen lezingen, boekpresentaties, fotoreviews en workshops te bezoeken.