07april2015

Fototentoonstellingen deze lente

Of je nou fotograaf bent of gewoon een liefhebber, het is altijd leuk om ergens inspiratie op te doen. In steeds meer musea is er aandacht voor fotografie. Wist je dat Nederland maar liefst vier fotomusea telt? Beeldbalie zocht uit welke tentoonstellingen je daar op dit moment kunt bekijken.

The Rolling Stones, gefotografeerd in Toronto 1994, © Anton Corbijn

Fotomuseum – Den Haag

Het Fotomuseum is gevestigd in een aanbouw van het Gemeentemuseum Den Haag. Elk jaar wordt hier de Zilveren Camera uitgereikt, aan de fotograaf die de beste persfoto van dat jaar heeft gemaakt. Met gemiddeld zes verschillende tentoonstellingen per jaar is er regelmatig wat nieuws te zien, zoals het oeuvre van een fotograaf of werk van meerdere fotografen rond een bepaald thema.

 

Nu te zien:

Anton Corbijn (t/m 21 juni)

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Anton Corbijn, kun je nu een compleet overzicht van zijn oeuvre bekijken. Het is interessant om te zien hoe Corbijn zich in veertig jaar ontwikkelde van muziekliefhebber tot succesvol fotograaf en veelzijdig kunstenaar. Corbijn selecteerde meer dan 300 foto’s van bands en zangers: van Nirvana, U2 en Nick Cave tot Siouxsie Sioux, REM en The Rolling Stones.

 

Corbijn staat bekend om zijn creatieve en eigenwijze werkwijze. Hij weet altijd een diepere laag in zijn werk aan te brengen en laat zo een andere kant zien van degene die voor zijn lens staat. Hij beschouwt zichzelf als een mengvorm van een klassieke portretfotograaf en een documentair-fotograaf die mensen vastlegt in hun eigen omgeving en omstandigheden. Door de foto’s, albumhoezen en videoclips die hij in de loop der jaren maakte heeft Corbijn een belangrijke invloed gehad op het imago van veel bands. Inmiddels is hij meer dan een fotograaf. Het regisseren van muziekclips (sinds 1983) en speelfilms (sinds 2007) vormt een steeds groter onderdeel van zijn werk.

Fotomuseum Den Haag

Bekijk hier de website van het Fotomuseum in Den Haag.

Nederlands Fotomuseum – Rotterdam

Het Nederlands Fotomuseum is eind jaren ‘80 ontstaan uit de samenvoeging van het Nederlands Foto Instituut, het Nederlands Fotoarchief en het Nationaal Fotorestauratie Atelier. Nu beheert het museum een groot deel van het fotografisch erfgoed in Nederland. Het museum is gevestigd op een fotogenieke plek; het opvallende gebouw Las Palmas, op de Wilhelminapier in Rotterdam.

 

Nu te zien:

Rotterdam in the picture, 175 jaar fotografie in Rotterdam (t/m 17 mei)

 

De tentoonstelling ‘Rotterdam in the picture, 175 jaar fotografie in Rotterdam’ toont de stad door de jaren heen. Een aanhoudend proces van opbouw, sloop, wederopbouw en uitbreiding. Hoogbouw, ruimte, water en wind bepalen de sfeer in deze multiculturele, internationale stad die ernaar verlangt metropool te zijn. Het proces van verandering heeft in de afgelopen 175 jaar tot veel bijzondere foto´s en fotoseries geleid.

Rotterdam in the Picture laat een stoere stad zien, een multiculturele, een bouwende en dynamische stad; een stad die altijd in ontwikkeling is. De gebouwde omgeving komt aan bod, maar ook de haven, de aansprekende architectuur en de mensen die de stad maken tot wat hij is.

In de tentoonstelling put het museum uit het eigen archief aangevuld met bruikleen uit andere archieven en musea.

Nederlands Fotomuseum

Bekijk hier de website van het Nederlands Fotomuseum.

'Op de veerboot heen en weer ', 1950 © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Spoorbrug over de Koningshaven, Rotterdam, 1875 © Johann Hameter, Collectie Spoorwegmuseum

FOAM – Amsterdam

In het Fotografiemuseum Amsterdam, oftewel FOAM, zijn vaak meerdere kortlopende exposities tegelijk te bekijken. De exposities volgen elkaar in een rap tempo op, waarbij nieuwe talenten tegelijk met ‘oude’ meesters exposeren. Het onderwerp en de stijl van de fotograaf bepalen de vorm van de expositie. Krantenknipsels in de ene zaal en iPads in een andere, bijvoorbeeld.

 

Nu in FOAM:

  • Broomberg & Chanarin – To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light (t/m 3 juni)
  • Geert Goiris – Flashbulb Memories, Ash Grey Prophecies (t/m 24 mei)
  • Foam 3h: Regine Petersen – Find a Fallen Star (t/m 3 mei)

FOAM

Bekijk hier de website van FOAM.

Shirley 1, 2013 © Adam Broomberg & Oliver Chanarin / Lisson Gallery, London

Op dit moment zijn er in FOAM drie verschillende exposities te bekijken.

 

To Photograph the Details of a Dark Horse in Low Light’ toont het verband tussen fotografie en racisme, dat kunstenaars Adam Broomberg en Oliver Chanarin onderzochten. Zo fotografeerden ze ‘Shirley’, naar een fotomodel voor de Kodak Eastman Company uit de jaren ’50. Haar portret werd naar alle fotolabs in de hele wereld gestuurd als een voorbeeld van correcte belichting. Shirley werd hierdoor de standaard voor de ‘normale’ blanke huid. In de jaren tachtig ontwikkelde Kodak uiteindelijk een kleurenfilm waarmee ook donkere tinten goed konden worden vastgelegd. De directeur van het bedrijf beschreef de nieuwe film destijds als bruikbaar om ‘de details van een donker paard in zwak licht mee te fotograferen’.

Dead Bird, 2008 © Geert Goiris

Flashbulb Memories, Ash Grey Prophecies’ toont foto’s van de Belgische kunstenaar Geert Goiris.

Zijn gelaagde foto’s van sublieme landschappen, modernistische architectuur en geheimzinnige portretten bezitten een vreemde, onwerkelijke schoonheid waarin tijd en ruimte opgeheven worden en vaag doen denken aan de beeldtaal van post- apocalyptische speelfilms. Toch is alles wat Goiris fotografeert afkomstig uit de werkelijkheid en komt er geen photoshop aan te pas.

Oracle, Stars Fell on Alabama, 2012 © Regine Petersen

Find a Fallen Star’ toont werk de Duitse fotografe Regine Petersen. Zij gebruikt verhalen over vallende meteorieten als uitgangspunt voor haar gelaagde narratieve werken; een steen die door een dak van een huis in Alabama valt en een vrouw raakt, een groep kinderen die een meteoriet vindt in het naoorlogse Duitsland. Petersen bezocht de plekken, interviewde ooggetuigen en diepte hun verhalen uit. Ze vulde haar fotografische observaties aan met gevonden documenten en interviews.

Huis Marseille – Amsterdam

Genoemd naar het pand waarin het is gevestigd. Het monumentale woonhuis werd rond 1665 gebouwd en de oorspronkelijke 17de-eeuwse indeling van het huis is driehonderd jaar later nog grotendeels intact: met een voorhuis, binnenplaats, achterhuis en tuin. Bij het inrichten van de tentoonstellingen speelt de structuur van het huis een belangrijke rol, de tentoonstellingsruimtes hebben elk een eigen karakter.

 

Nu te zien:

  • Cor was hier, het avontuurlijke oeuvre van een Amsterdamse fotograaf (t/m 28 juni)
  • Eddo Hartmann, Setting the Stage: Pyongyang, North Korea + collectie (t/m 7 juni)

Huis Marseille

Bekijk hier de website van Huis Marseille.

Janus 'De Politoerder' in café Hans en Grietje, 1958 © Cor Jaring, Stadsarchief Amsterdam

COR WAS HIER / Het avontuurlijke oeuvre van een Amsterdamse fotograaf, 1936-2013

In de jaren ‘ 50 begon Cor Jaring te fotografen. Hij werkte in de haven van Amsterdam en legde zijn collega bootwerkers en ijzerwerkers vast. Maar ook de massaontslagen en automatisering ving hij in beeld. Jaring was creatief, een tikkeltje brutaal en fotografeerde dicht op de huid van de mensen. Bewonderaar, vriend en fotograaf Sander Troelstra stelde de tentoonstelling samen.

Lobby Yanggakdo Hotel, Pyongyang, 2014 © Eddo Hartmann / Koryo Studio

Setting the Stage: Pyongyand, North Korea

‘Setting the Stage: Pyongyand, North Korea’ is een samenwerking tussen fotograaf Eddo Hartmann en productiebedrijf Koryo Studio, specialisten in Koreaanse kunst. In zijn serie vangt de fotograaf de inspanningen om de ultieme socialistische stad en het leven van de mensen daarin vorm te geven.

De complete verwoesting van Pyongyang tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) gaf Koreaanse architecten en bouwlieden een schone lei waarop zij een perfect nieuwe socialistische hoofdstad konden bouwen.