14november2017

Overzichtelijk foto’s opslaan

Hoe je de foto’s op je telefoon het best bewaart

foto's archiveren

Met een mobiele telefoon maken en delen we meer foto’s dan ooit tevoren. Dat zorgt bij veel mensen voor een onoverzichtelijke digitale fotoberg. Beeldbalie leert je hoe je die foto’s sorteert, selecteert en overzichtelijk opslaat. Volg ons stappenplan en creëer overzicht!

Stap 1 – Check jouw digitale fotoberg

Bekijk eens wat je hebt opgeslagen. Begin klein, kijk bijvoorbeeld alleen naar de foto’s op je telefoon. Selecteer eerst de slechte, onscherpe en dubbele foto’s en gooi deze weg. Synchroniseer de goede foto’s met je computer, zodat je ze makkelijker kunt ordenen. Bepaal ook of je de foto’s op je telefoon wilt houden of dat je ze hier weghaalt, nu je ze op je computer hebt staan.

foto's archiveren

Typische Whatsapp-foto’s, onder het motto ‘kijk mij eens lekker chillen of check m’n nieuwe schoenen.

Stap 2 – Albums maken

De belangrijkste stap: ordenen! Bedenk vooraf hoe je je foto’s terug wilt kunnen vinden. Bijvoorbeeld op datum, evenement of soort. Wil je alle selfies in een map hebben of wil je de selfies gemaakt op vakantie in de vakantiemap houden, óf sla je de foto’s dubbel op?

 

De meeste telefoons maken uit zichzelf albums aan om je foto’s makkelijk terug te kunnen vinden. Zo maakt een iPhone albums aan met selfies, schermafbeeldingen en social media afbeeldingen. Bedenk wat voor jou het prettigst werkt. Bijvoorbeeld: sorteer per jaar alle foto’s in een submap, dus een hoofdmap ‘2017’ en daaronder de mappen ‘zomervakantie’ en ‘selfies’.

foto's archiveren

The next generation weet wel raad met camera’s en fotografeert er ongevraagd op los. Dat levert vaak hilarische beelden op!

Stap 3 – Durf te kiezen

Start met sorteren! Verwijder kopieën van dezelfde foto. Bewaar niet alles en durf te kiezen; een grotere fotoserie van één onderwerp kun je terugbrengen naar de beste foto’s uit die serie.

foto's archiveren

Hier krijg je gewoon honger van! Foto’s van gerechten worden massaal gedeeld via WhatsApp en op social media.

Stap 4 – Pak ook al je andere foto’s aan

Fotografeer je ook met een camera, naast je mobiel? Zet dan ook deze foto’s over op je computer en sorteer ze volgens de structuur die je net hebt aangemaakt.

foto's archiveren

Bloemen zijn niet alleen leuk om te krijgen en te geven, maar ook om te fotograferen.

Stap 5 – Better safe than sorry

Sla de foto’s niet alleen op je computer op. Zorg dat ze ook in de cloud of op een externe harde schijf staan. Mocht er ergens wat gebeuren, dan heb je back ups geregeld!

foto's archiveren

In plaats van de ouderwetse berg gevonden voorwerpen na een buurt- of kinderfeestje, loopt de app tegenwoordig vol met dit soort foto’s.

Stap 6 – Actie!

Nu je je foto’s zo overzichtelijk hebt geordend, wordt het tijd daar ook echt iets leuks mee te doen! Maak een fotoalbum en laat dat printen/drukken, bedruk iets (een tas, kussensloop) met een mooie foto of maak een origineel verjaardagskado met je foto’s.

foto's archiveren

Kom je nog net een paar zegels tekort of heb je juist over? Een foto plaats je zo op de app, maar wil je ‘m ook bewaren?

Als bonus nog drie tips, om te voorkomen dat je over een paar maanden weer opnieuw kunt beginnen met ons stappenplan!

 

Tip 1 – Wees standaard selectief 

Wacht niet met sorteren tot je telefoon weer vol staat… Ook al tijdens het maken kun je selectiever zijn in wat op je telefoon blijft staan. Houd gewoon die ene goede foto en wis de rest direct van je telefoon. Dat scheelt je de volgende keer erg veel tijd!

Tip 2 – Maak er een gewoonte van

Kijk eens of je hier een terugkerende routine van kan maken. Bijvoorbeeld na elke vakantie, direct even de foto’s van je telefoon, camera en computer bij elkaar plaatsen. Hoe frequenter je je foto’s selecteert, hoe sneller je hiermee klaar bent.

Tip 3 – Sla niet alles automatisch op 

Ben je veel what’s app foto’s tegengekomen waar je eigenlijk niets mee wilt? Zet dan de instelling van de app anders zodat hij niet alle foto’s automatisch opslaat en kies er vanaf nu bewust voor om bepaalde foto’s op te slaan.