20oktober2015

Gevaarlijke selfies

Niemand kijkt meer op of om als iemand op straat met z’n telefoon voor zijn eigen neus staat te zwaaien. Niet op zoek naar het beste bereik om te kunnen bellen, maar naar de juiste hoek voor een zelfportret. Selfies zijn populairder dan ooit, maar selfies maken gaat niet altijd geheel zonder gevaar: dit jaar vielen er wereldwijd al twaalf doden tijdens het maken van een zelfportret.

We praten over een selfie alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar het woord werd pas twee jaar geleden opgenomen in de Dikke van Dale. In 2013 werd het tevens verkozen tot woord van het jaar in Nederland en Vlaanderen.

selfiestick

Waar je vroeger een voorbijganger nog wel eens vroeg een foto van je te maken, is het nu heel gewoon om je telefoon aan een selfiestick te bevestigen en dat zelf te doen. Die stick zie je steeds meer in het straatbeeld. Vaak zie je mensen hele routes afleggen met een stick voor hun gezicht, filmend en fotograferend. Een selfie maken is hip en gewoon tegelijk. Overigens worden de sticks op steeds meer plaatsen geweerd of zelfs verboden. Zoals in musea, tijdens concerten, in voetbalstadions en in achtbanen. Niet vreemd, want zo’n rondzwaaiende stick – die vaak het zicht belemmert van degene die ‘m vasthoudt – vormt een gevaar voor de omgeving.

niet zonder gevaar

Het maken van een leuke selfie is meer geworden dan een foto van je eigen hoofd. Online worden Selfie Challenges georganiseerd, waarbij je wordt uitgedaagd om bijvoorbeeld op de meest maffe plaatsen een foto van jezelf te maken. Dat gaat niet zonder gevaar. Afgelopen zomer overleed een man in Spanje omdat hij tijdens het maken van het zelfportret tijdens een stierengevecht werd gespiest door het beest. In mei van dit jaar raakte een vrouw zwaargewond omdat ze een selfie wilde maken met een pistool, dat per ongeluk afging. En afgelopen september overleed een man na een val van de trappen van de Tai Mahal waar hij een selfie wilde nemen. In 2015 kwamen tot nu toe twaalf mensen om het leven bij het maken van een selfie. Ter vergelijking: er waren acht doden door een haaienaanval. Mensen lijken steeds verder te gaan voor het maken van een uniek zelfportret. Hoe grappig en bijzonder het resultaat ook moge zijn, waakzaamheid is geboden.

extreme foto

De fotografen die overleden tijdens het maken van hun selfie kwamen vooral om door een val van een brug of hoge berg. Maar ook door de voorbijrazende trein waar ze net iets te dicht bij wilden poseren. Alles om maar zoveel mogelijk likes op social media te bemachtigen.

Momenteel is in de Verenigde Staten de selfie met een beer hot. In wildparken proberen mensen zichzelf zo dicht mogelijk bij een beer te fotograferen. Dit is zo gevaarlijk dat een wildpark in Colorado voorlopig geen bezoekers meer toelaat. Ook in Rusland worden gevaarlijke selfies gemaakt. Deze zomer startte een campagne om fotograferende burgers te waarschuwen. ‘Iedereen zou zich moeten realiseren dat deze jacht op likes weleens tot de dood kan leiden’, zegt de woordvoerder van het Russische ministerie van binnenlandse zaken. ‘Je laatste extreme foto kan wel eens een postume zijn’.