31maart2015

Infographics, je ziet ze steeds vaker

Wij weten wel waarom!

Infographics zie je steeds vaker. Niet alleen in jaarverslagen, journalistieke en wetenschappelijke producties, maar ook op social media kom je ze vaak tegen. Dat vinden wij niet zo gek. Een goede infographic vertelt een heel verhaal.

De foto trekt je in de infographic en maakt meteen duidelijk waar het over gaat. Credit: GDS Infographics

Informatieve illustratie

Met een goede infographic bespaar je heel wat tekst. De term infographic komt uit het Engelse information graphics, oftewel een informatieve illustratie.

Bij een infographic gaat het om kennisoverdracht in een aantrekkelijke vorm die gemakkelijk uit te lezen is. Een infographic maakt complexe processen begrijpelijk en is bij uitstek geschikt om cijfers, tijdlijnen, processen, gegevens, procedures of gebeurtenissen visueel te presenteren. Sommige infographics zijn in 1 oogopslag te lezen, andere infographics lees je als een chronologisch verhaal, waarbij je door de vormgeving in de juiste leesrichting wordt geleid.

Je ogen volgen het fietspad en ondertussen neem je veel informatie tot je. Credit: Andreas Kambanis

Verhalen vertellen

Vaak worden kaarten, plattegronden, iconen en grafieken ook wel onder infographics geschaard. Maar er is wel degelijk een verschil. Een infographic bevat naast tekeningen of foto’s ook tekst. En door de aantrekkelijke schikking van tekst en beeld is een infographic goed te volgen en te begrijpen. Een infographic vertelt vaak veel meer een verhaal dan een kaart of grafiek.

Infographic over het enorme cruiseschip 'the Oasis of the Seas' Credit: GDS Infographics

Je ziet ze overal!

Infographics zijn overal om ons heen. Let er maar eens op, dan kom je ze vaker tegen dan je nu denkt. Je ziet infographics in:

  • Instructiehandleidingen, bijvoorbeeld om een kast in elkaar te kunnen zetten
  • Informatie en achtergrond bij actuele gebeurtenissen, zoals verkiezingsuitslagen
  • Instructiekaarten voor veiligheidsvoorschriften zoals in vliegtuigen
  • Wegwijzers in openbare gebouwen

Meer zien?

Taschen heeft twee mooie boeken gemaakt vol met infographics.
'Understanding the World, the atlas of infographics' en het boek 'Information Graphics'.

Aantrekkelijk vormgegeven informatie over 'lente-eten'. Credit: United States Department of Agriculture

Social media trend

Steeds meer informatie wordt visueel weergegeven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat onze hersenen goed in staat zijn om beelden te verwerken. Het vergt niet veel inspanning om naar een infographic te kijken. Door de combinatie van tekst en beeld kun je een infographic gemakkelijk consumeren. Complexe of abstracte informatie wordt zo aantrekkelijk om te bekijken.

Infographics zijn hot op social media, ook daar kom je ze steeds vaker tegen. Dat is slim, want wat blijkt: een bericht op social media mét een infographic wordt vaker gedeeld dan een bericht zonder beeld. Gebruikt jouw organisatie ze ook?

Hulp nodig?

Neem dan contact op. Ook voor infographics ben je bij Beeldbalie aan het juiste adres.