24februari2015

Illustrator Cindy van de Ven

beantwoordt 7 vragen

Beeldbalie geeft regelmatig het woord aan iemand die net zo enthousiast is over beeld als wij. Dit keer beantwoordt illustrator Cindy van de Ven onze beeldvragen!

 

cindyvdven1. Waarom ben je illustrator geworden? 

Zolang ik mij kan herinneren ben ik bezig met dingen maken. Of het nou op papier was of met verf, klei, hout, wol, stof, of glas; ik vond het allemaal even leuk. De enige opleiding die naar mijn idee aansloot bij al die creatieve energie en bij mijn praktische aard was illustratieve vormgeving. Tijdens die opleiding ontdekte ik collage als illustratievorm en ging ik experimenteren met digitaal werk. Zo vond ik mijn  ideale combinatie. Eenmaal afgestudeerd heb ik mijn weg gevonden als illustratief ontwerper. Ik houd van het oplossen van vormgeefproblemen, het gevoel van de puzzelstukjes die altijd in elkaar passen. Je hoeft alleen maar uit te vinden hoe.

Ik weet niet hoe ik zou moeten functioneren zonder beeld. Ik ben een echte beelddenker; vertel mij iets en ik zie het tot in detail voor me. Ik word blij als ik iets moois zie, iets dat helemaal klopt. Beeld kent veel inzetmogelijkheden: puur om te verfraaien, om de aandacht te trekken, uit te leggen, te prikkelen, te fascineren, vragen op te roepen, in verwarring te brengen, bevestigen, gevoelens op te roepen… En dat vaak binnen een paar seconden. Prachtig toch?

2. Hoe zou je je werk omschrijven?

Mijn werk kenmerkt zich door een tweede laag. Dit kan een visueel grapje of een verwijzing zijn, of simpelweg door het gebruik van een bepaalde structuur. Ik vind het leuk om te verrassen met mijn werk. Dat je bij een tweede keer kijken iets nieuws ontdekt. De ‘tweede laag’ in mijn werk komt ongetwijfeld doordat ik een beelddenker ben en een grote fantasie heb. Ik leg snel connecties tussen dingen en vind het, zeker bij redactionele illustraties, vaak moeilijk om geen extra betekenis aan een ontwerp te geven. Dan voelt het niet ‘af’. Mijn doorgaans wat ingetogener kleurgebruik komt overeen met mijn karakter. Het hoeft voor mij allemaal niet te schreeuwen. Mensen kijken vaak aandachtiger naar iets wat minder de aandacht trekt.

Meer zien van Cindy?

Check hier haar website!

Enkele geboortekaartjes voor www.geboortekaartje.nl (in opdracht van Sanoma).

3. Hoe heb je met Beeldbalie samengewerkt?

Door het werken aan lesmethodes van Groove.me heb ik kennisgemaakt met Daniëlle van Beeldbalie. Zij zorgde als tussenpersoon dat de communicatie over de illustraties vlot verliep en ik me alleen op het maken ervan hoefde te richten. De samenwerking was prettig, zowel door de snelheid als door de vriendelijkheid van Daniëlle.

Illustratie voor lesmethode Groove.me (Blink uitgevers).

4. Wat is je droomopdracht?

Wat ik jarenlang als een droom beschouwde, is inmiddels al uitgekomen: mijn eigen kinderboek uitbrengen. Maar het zou wat zijn als je op 26ste al kunt stoppen met dromen. Een echte alles overstijgende droomopdracht heb ik nog niet geformuleerd. Ik weet wel welke richting ik op wil: meer redactioneel met een twist. Zo zou ik het erg leuk vinden om voor Flow Magazine te werken. Dat sluit perfect aan bij mijn persoonlijke interesses en mijn ontwerpstijl. Ik ontwerp ook graag direct voor een eindgebruiker; wenskaarten vind ik bijzonder leuk om te ontwerpen en daarnaast verkoop ik digitaal scrappapier in mijn printables shop.

Een verzameling printable scrappapieren uit mijn shop Print Fun Factory.

5. Waar ben je het meest trots op?

Qua werk ben ik altijd het meest trots op wat ik het laatst heb gemaakt! Maar waar ik dat gevoel het allersterkst bij had, was mijn eerste prentenboek dat ik heb bedacht, geschreven en geïllustreerd: Waar is Kiko? Het hele proces van het boek maken tot het winnen van de derde prijs in de wedstrijd ‘Open je eigen boek’ en daarna een uitgever vinden die zo enthousiast was om het uit te geven. Daar ben ik nog steeds heel trots op.

Verder maakt het me trots dat het me ondanks heel wat tegenslagen toch steeds weer lukt om als freelancer mijn hoofd boven water te houden. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik op de juiste manier voor mezelf bezig ben.

Spread uit het boek ‘Waar is Kiko?’ (uitgeverij David & Goliat).

6. Waar laat je je door inspireren?

Mijn inspiratie vind ik vooral in mooie patronen. Die vind ik overal: op papier, stof, tegeltjes in een portiek… Maar ook een enkele zin die ik lees of een voorwerp kan een schakel omzetten. De manier waarop maakt niet uit. Als iets me ‘pakt’ gaat het radarwerk in mijn hoofd in beweging en het stopt niet voordat er iets met die ideeën gedaan wordt. Om dat gekriebel in mijn hoofd tegen te gaan, schrijf ik mijn ideeën op een lijst die maar nooit korter lijkt te worden.

7. Wil je nog wat delen?

Een goed beeld legt uit, maar is geen kopie van de tekst waar het bij hoort. Geef de kijker ruimte voor het invullen van zijn eigen beleving, dat is zowel voor de kijker als voor jezelf als beeldmaker een stuk spannender.

Verder: ik heb zo veel ideeën en dingen die ik graag doe, dat ik me niet uitsluitend wil toeleggen op één uitingsvorm. Graag wil ik je dan ook uitnodigen een kijkje te nemen op mijn website. En tot slot wil ik nog een quote meegeven die ik naast mijn computer heb hangen en die o zo waar is: