23juni2015

Fotograaf Mark Prins

beantwoordt 7 vragen

Beeldbalie geeft regelmatig het woord aan iemand die net zo enthousiast is over beeld als wij. Dit keer beantwoordt fotograaf Mark Prins onze beeldvragen!

 

 

Mark-1. Wat vind je mooi aan je vak?

Ik vind het prachtig om mensen te verrassen met mooi beeld. Het is dankbaar werk, vooral als het om portretten gaat. De meeste mensen vinden het vreselijk om te moeten poseren en vinden zelf dat ze nooit leuk op foto’s staan. Ik probeer als fotograaf mezelf te zijn en mensen niet te veel het gevoel te geven dat ik hen wat opleg. Als het me lukt om de geportretteerde blij te maken met een mooi beeld, geeft dat erg veel voldoening.

 

2. Heb je een favoriet onderwerp?

Juist de diversiteit en de onvoorspelbaarheid van veel opdrachten maakt het werk bijzonder. Iemand die zich kwetsbaar opstelt bij het maken van een portret, het kortstondige mooie licht bij het maken van een landschapsopname of de paradijsvogel die je tegenkomt op een verzamelbeurs. Het zijn allemaal unieke momenten en beelden die ik niet wil missen. Ik houd erg van een bepaalde ‘rust’ in mijn beelden. Als ik extra licht gebruik, probeer ik altijd om dat er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien.

Nanine Linning en Mart Visser.

3. Waar ben je trots op?

Ik ben trots op de portretten die ik onlangs van choreograaf en danseres Nanine Linning heb gemaakt. In opdracht van het Financiele Dagblad mocht ik drie vrouwen in Nederlandse ontwerpen fotograferen. Nanine Linning was een van hen en droeg kleding van Iris van Herpen. Deze vrouw, het ontwerp én mijn foto’s van haar; het klopte gewoon. Maar ik ben ook erg trots op mijn vrije werk. Vooral op de beelden die ik maak op diverse beurzen en tentoonstellingen. Ik ben dan compleet overgeleverd aan toeval. Dat gegeven maakt het extra gaaf om met een leuke serie thuis te komen.

4. Waarom is beeld voor jou belangrijk?

Voor wie niet? Een moment dat nooit meer terugkomt, maar wel is vastgelegd. Beeld blijft toch in de beste gevallen iets magisch. De hoeveelheid beeld die wordt gemaakt en die bij iedereen binnenkomt via tv, internet en social media is alleen maar groter geworden. Zelf zie ik graag mooi beeld wat een emotie oproept, zowel positief als negatief. Als het maar kundig is gemaakt.

Standhouders op de Reptielenbeurs.

5. Bekijk je veel werk van anderen?
Ik laat me graag inspireren door fotografen als Martin Parr, Stefan van Vleteren, Erwin Olaf en Annie Leibovitz. Vaak is het een combinatie van factoren die me aanspreekt. Martin Parr gebruikt het toeval en de kracht van het moment. Stefan van Vleteren heeft vaak erg mooi lichtgebruik, sterke composities en is inhoudelijk ook goed. Het werk van Annie Leibovitz is vaak heel gestileerd en bevat ook erg mooi licht. Ik bekijk veel werk online en ga af en toe naar musea. Ik laat me ook graag inspireren door de (klassieke) schilderkunst. Door schilders als Henri Fantin-Latour, Rembrandt, Frans Hals en Govert Flinck.

Portretten; Ines Blomsma en Cees Dam.

6 Hoe ziet jouw ideale weekend eruit?

Met fijne vrienden een menu samenstellen, goede wijn uitzoeken, mooie muziek aan en samen op het leven proosten! Ik ben van de wijn en probeer bij elk gerecht een passende wijn te vinden. Ik verzamel zelf wijn en heb een wijnklimaatkast met een bescheiden verzameling. Ik ga vooral op zoek naar wijn(en) die ik zelf op voorraad heb liggen. Naast wijn heb ik voornamelijk mooie Port, Sauternes en natuurlijk Bordeaux. Tevens houd ik ook erg van muziek, ik ga graag met vrienden naar kleinere bands kijken in zalen zoals Tivoli, de Helling, EKKO en Paradiso.

Bezoeker van de Luikse markt.

7.  Wil je nog wat delen?

Van een fotograaf wordt vaak ‘verwacht’ dat hij of zij de hele dag alles vast legt. Tegenwoordig zit in elke mobiele telefoon en iPad een (video)camera waarmee meer beelden worden gemaakt dan ooit tevoren.

Ik zou mensen wel op willen roepen meer bewust te genieten van het leven en niet alles door een socialmedia membraam tot zich te nemen. Laat die telefoon, computer en Ipad eens voor wat het is en kijk op, verwonder je. Geniet van dat concert zonder dat er gefilmd moet worden, luister eens echt. Ga eens een dagje weg zonder de hele tijd die telefoon in de aanslag te hebben om de achterban te informeren. Probeer het eens, tot een paar jaar geleden deden we niet anders!

Meer werk zien van Mark Prins?

bekijk hier zijn website!