26mei2015

Vormgever Johannes Verheijen van Studio Panter

beantwoordt 7 vragen

Beeldbalie geeft regelmatig het woord aan iemand die net zo enthousiast is over beeld als wij. Dit keer beantwoordt vormgever Johannes Verheijen van Studio Panter onze vragen!

 

Johannes1. Vertel eens iets over jezelf. Waarom heb je gekozen voor je vak, grafische vormgeving?

Echt gekozen heb ik het niet. Ik had ook zo maar ook thrillerschrijver, architect of filmregisseur kunnen worden. Dat ik het werk zo leuk en verslavend vind, merkte ik pas toen ik het al studeerde. Toen was het te laat, er was geen weg meer terug. Maar ik denk dat ik dat ook had gehad als ik thrillers was gaan schrijven. Of ik daar ook een beetje succesvol in zou zijn geweest is natuurlijk nog maar de vraag.

2. Wat vind je het mooist aan je vak?

Om het voor elkaar te krijgen om de beelden in mijn hoofd aan anderen te tonen. En deze hetzelfde gevoel te laten beleven als ik zelf daarbij heb.

Ik kijk niet vaak achterom. Het meest trots ben ik op de dingen waar ik nu mee bezig ben. Daar streef ik naar en daar ligt ook mijn hart. Maar natuurlijk denk best wel eens als ik werk terug zie: “Eigenlijk best knap gedaan”.

Tijdschrift 'exit 8' voor aankomende brugklassers.

3. Wat is goed beeld volgens jou?

Er is in principe geen slecht beeld, wel een verkeerd beeld op de verkeerde plek. Het is altijd de context van vorm en inhoud die de waarde bepaald. Een goed beeld versterkt beide, maar dat is visa versa. Het hangt allemaal met elkaar samen.

Vormgevers kijken vaak vooral naar de esthetiek van beelden, maar een ontvanger zal zich veel meer bewust zijn van de inhoud van een beeld.

Lesmethode 'Station Zuid' van uitgeverij Malmberg.

4. Wie of wat inspireert of beïnvloedt jou?

Aan het begin van een opdracht probeer ik me het beste eindresultaat te visualiseren, dit is mijn inspiratie. Ik probeer op mijn netvlies te krijgen hoe het eindresultaat voelt en hoe de doelgroep het ervaart. Dit kan heel gedetailleerd zijn. Dit gevoel probeer ik vast te houden en op die manier dit ontwerp opnieuw te creëren. Op die manier blijf ik in ook mezelf verrassen.

De lijst van mensen waar ik tegen op kijk is zo lang dat ik er bang van wordt. Ik zie heel veel bureaus mooie dingen maken waar ik erg jaloers op ben. Maar het meest bewonder ik mensen die ondanks alles altijd positief blijven. Dat vind ik een hele mooie karaktereigenschap.

Menukaart Brasserie 'De Groene Engel'.

5. Waar ken je Beeldbalie van?

Danielle ken ik van een aantal jaar geleden toen ik Art Director was bij Blink Uitgevers van de jeugdbladen Bobo, Okki, Taptoe en National Geographic Junior. Danielle verzorgde de beeldredactie van deze bladen wanneer de vaste beeldredacteur afwezig was. We hebben toe dus heel nauw samengewerkt en hebben daarna altijd contact gehouden. Onlangs heb ik de nieuwe huisstijl voor Beeldbalie verzorgd.

6. Wat is het beste advies wat je ooit gekregen hebt?

Je moet het zelf doen, niemand doet het voor je. Maar nu ik er over nadenk is dat ook niet altijd waar. Haha. Ik ben gelukkig te eigenwijs voor adviezen.

Tijdschrift 'Okki' voor kinderen in groep 3 en 4.

7. Hoe ziet jouw ideale weekend eruit?

Mezelf nuttig maken in of rond huis en tussendoor gezellig spelen in de tuin met mijn kinderen. En dat natuurlijk het liefst terwijl de zon lekker schijnt. En dan ’s avonds lekker buiten eten en drinken.