17maart2020

Studio Tween

Beantwoordt 7 vragen

Beeldbalie geeft regelmatig het woord aan iemand die net zo enthousiast is over beeld als wij. Dit keer beantwoorden Jan en Rik van Studio Tween onze beeldvragen.


1. Waarom zijn jullie gaan animeren?

Wij tekenen graag, van jongs af aan al. Het lag dus voor de hand om daar later iets mee te doen. We ontmoetten elkaar in 1994 op de kunstacademie in Den Bosch, waar we allebei de richting illustratieve vormgeving deden. In 1997 hebben we samen een tijdje aan de kunstacademie in Jeruzalem gestudeerd. Daar bleek dat we goed kunnen samenwerken en is het plan van een gezamenlijke studio ontstaan.

 

Al tijdens onze studie hebben we, los van elkaar, onze eerste animatie-projecten gedaan. Eerst stop-motion en daarna primitieve digitale animaties. Altijd met onze illustraties als basis. Het bedenken van een concept, het maken van de beeldelementen, het gebruik van bewegingen, cameravoering, timing, decoupage, audio, montage… Statisch beeld tot leven wekken. Het is en blijft het allerleukste wat er is!

 

Website Studio Tween

Klik hier om direct naar de website van Jan en Rik te gaan.

2. Waar is jullie werk aan te herkennen?

We maken het liefst collages; combinaties van tekeningen, foto’s, typografie en soms geschilderde elementen. We knippen, plakken en schuiven net zolang tot we denken dat het af is. Daardoor ontstaan meestal enthousiaste, ruige, gelaagde en (kleur-)rijke illustraties. Het hoeft niet per se netjes, we houden wel van rafelige randjes.

 

Onze werkweken zijn erg afwisselend. En dat is precies wat we fijn vinden. Dat houdt ons fris. Het ene moment werken we aan een interactieve infographic voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, het andere moment animeren we dansende kindertjes voor een lesmethode Engels voor Uitgeverij Malmberg. De volgende dag maken we een serie illustraties voor het magazine van KLM en animeren we een tv-leader voor een omroep.