Fotoboek, Calamiteitenhospitaal

spread uit fotoboek '20 jaar Calamiteitenhospitaal'

Vraag van opdrachtgever:

Het Calamiteitenhospitaal bestaat 20 jaar en wil om dit te vieren een fotoboek maken als relatiegeschenk. Ze zijn op zoek naar een ervaren beeldredacteur die ervoor kan zorgen dat dit fotoboek gerealiseerd kan worden. Hun ideeën vormen een goede basis, maar voor een compleet boek is meer nodig. Daar zit direct de meerwaarde van Beeldbalie. Met onze ervaring weten we hoe je een fotoboek opbouwt en dankzij ons netwerk zijn we erin geslaagd prachtig historisch beeld boven water te krijgen. Nu ligt er een fotoboek waar het ziekenhuis trots op is.

Calamiteitenhospitaal

Het Calamiteitenhospitaal vangt grote groepen slachtoffers op. De voorbereiding op rampen en grootschalige opvang is dagelijkse routine.

Aanpak Beeldbalie: 

 • Beeldconcept: we omschrijven fotocategorieën die de basis van het fotoboek vormen.
  – foto’s van rampen waarbij de gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis
  – portretten van een aantal medewerkers van het ziekenhuis
  – toen en nu foto (foto van ziekenhuis vlak na opening en een recente foto)
  – detailfoto’s om in beeld te brengen hoe het calamiteitenhospitaal zich onderscheidt van een regulier ziekenhuis
 • Beeldredactie: n.a.v. een lijst met rampen, archiefmateriaal opsporen en selecteren.
 • Beeldrealisatie: in overleg met het met het Calamiteitenhospitaal maken we een complete lijst van details die we vervolgens laten fotograferen.
 • Productie: we checken de opgemaakte drukproef en voorzien deze van feedback. We verzorgen alle credits voor het colofon en de beelden leveren we in de juiste resolutie aan.

Uitdaging:

Het vinden van archiefbeeld van rampen waarbij het Calamiteitenhospitaal betrokken is geweest, was nogal een uitdaging. Beeldbalie kon haar uitgebreide netwerk van fotografen inschakelen, waardoor het is gelukt om veel beeld te achterhalen.

Het resultaat

rampfoto Calamiteitenhospitaal