29juli2014

CMYK en RGB

CMYK en RGB. Wie met beeld werkt, komt deze afkortingen tegen. Waar staan ze voor en wat is het verschil? 

Kleuraanduiding

Kleuren in foto’s en illustraties worden opgebouwd uit verschillende componenten. CMYK en RGB zijn kleuraanduidingen voor beeld. CMYK staat voor: Cyaan, Magenta, Yellow en Zwart. De K staat voor Key, de zwarte tonen. RGB staat voor: Red, Green, Blue. Het verschil tussen CMYK en RGB is dus of de kleuren zijn opgebouwd zijn uit drie of vier kleuren.

CMYK

Voor drukwerk wordt CMYK gebruikt, een gedrukt of geprint beeld wordt opgebouwd uit vier kleuren.  Een verschil tussen RGB en CMYK is dat met CMYK minder verschillende kleuren kunnen worden gemaakt.   

RGB

Online wordt kleur weergegeven door de drie kleuren en door wit (licht). Bij het aangeven van een specifieke kleurschakering worden drie cijfers gebruikt, die de hoeveelheid rood, groen en blauw aanduiden. Deze cijfers kunnen tussen de 0 en de 255 zijn, bij 8bit-beelden. 8bit betekent dat er per pixel 256 verschillende kleuren kunnen worden weergegeven.

Als er per ongeluk een verkeerde kleurcode aan een foto/illustratie hangt, dan is de kleur niet ‘fris’. De instellingen van een beeld kunnen aangepast worden in Photoshop. Daar is ook te zien of het een RGB of CMYK bestand is.

Leuk om te zien:

Tauba Auerbach heeft een fysieke uitgave van de RGB kleurruimte gemaakt. Kleur wordt tastbaar, een bijzonder kunstobject!

Luisteren naar kleur?

Wil je horen hoe CMYK klinkt? Producent James Blake maakte een nummer, uit verschillende bestaande liedjes en geluidjes opgebouwd, met de titel CMYK.

 

Het geluid van CMYK, door James Blake