03februari2015

Tip: Rijksstudio Award

Het Rijksmuseum daagt je uit om met hun kunstwerken jouw eigen creatie te maken. Daarvoor is de wedstrijd ‘Maak je eigen Meesterwerk’ in het leven geroepen. Om mee te dingen in deze designwedstrijd met een hoofdprijs van €10.000,- (!) kun je tot 15 maart je design uploaden op de website van het Rijksmuseum.

rijksmuseum award

De inzending 'Masterhat' van Venividimultiplex was een van de tien finalisten voor de Rijksstudio Award 2014.

Nieuw in de museale wereld

Het is bijzonder dat het Rijksmuseum haar collectie vrijgeeft. Rijksstudio is het eerste initiatief binnen de museale wereld dat de collectie op zo’n grote schaal toegankelijk maakt voor het publiek. Op dit moment zijn ruim 200.000 van de 1,1 miljoen kunstwerken digitaal toegankelijk voor iedereen. Op de website van het museum zijn de foto’s gratis te downloaden, in hoge resolutie.

In de Rijksstudio, die in 2012 werd gelanceerd, kun je kunstobjecten bekijken en liken. Bovendien kun je een eigen online kunstverzameling aanleggen en collecties aan maken. Sinds de introductie van de Rijkstudio zijn er meer dan 800.000 foto’s van kunstobjecten gedownload en zijn er meer dan 250.000 verzamelingen aangemaakt. Een goede weergave van het succes en gebruiksgemak van de website.

In deze korte video wordt de werking van Rijksstudio gedemonstreerd.

Kunst dichtbij het publiek

De missie van het Rijksmuseum is om kunst, geschiedenis en het publiek met elkaar te verbinden. Digitalisering is een manier om kunst voor een grotere groep beschikbaar te maken, is de filosofie van het Rijksmuseum.

De Rijksstudio toont ook kunstobjecten die normaal alleen in het depot zouden blijven. Niet omdat ze niet mooi zijn, maar omdat er geen plaats voor is. In totaal worden in het fysieke museum 8.000 objecten getoond uit het totaal van 1,1 miljoen.

Het Rijksmuseum is 365 dagen per jaar geopend voor publiek en biedt gratis toegang voor iedereen tot en met 18 jaar.

Enkele voorbeelden die ter inspiratie in Rijksstudio getoond worden. Foto's: Rijksmuseum.

Aan de slag!

Met de wedstrijd ‘Maak je eigen Meesterwerk’ word je gestimuleerd aan de slag te gaan met de kunstwerken. Laat je inspireren door de voorbeelden en suggesties die het Rijksmuseum geeft en door de tien finalisten van het afgelopen jaar. Uit alle inzendingen kiest een internationale jury de tien beste ontwerpen. De bekendmaking en de uitreiking van de Rijksstudio Award 2015 vindt plaats op 20 april 2015 in het Rijksmuseum. Meedoen? Lees hier meer over de Rijksstudio Award.

In dit grappige filmpje komen alle genomineerden van de Rijksstudio Award 2014 langs:

Rijksstudio Award 2014

De eerste Rijksstudio Award van het Rijksmuseum werd gewonnen door de twee ontwerpers Asnate Bockis (1984) en Rogier Arents (1987). Zij werden uit 820 inzendingen vanuit de hele wereld unaniem gekozen. Bockis en Arents, afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, maakten een complete make-up lijn, gebaseerd op een vijftal portretten van vrouwen.

Alida Christina Assink door Adam Kruseman en het winnende ontwerp van Asnate Bockis en Rogier Arents.

Auteursrechten

De te downloaden afbeeldingen in Rijksstudio zijn allemaal werken uit het publieke domein. Dat betekent dat er geen auteursrechten meer op het kunstwerk zitten. Wil je kunst maken met een kunstwerk en daar  geld mee verdienen? Het Rijksmuseum heeft er geen probleem mee. Zie bijvoorbeeld de kimono hieronder van Angie Johnson, te koop via o.a. haar website.

 

De bedreigde zwaan van Jan Asselijn, ca. 1650 en de kimono van Angie Johnson.