15mei2018

Drie veelgemaakte fouten met stockfoto’s

Stockfoto’s hebben niet bepaald een positief imago. Is dat terecht? Als je kijkt naar de sterk geënsceneerde en onnatuurlijke beelden, is dat elk geval begrijpelijk. Maar er zijn ook genoeg mooie en natuurlijke stockfoto’s te vinden. Het vergt soms wat tijd, energie en geduld, maar het resultaat mag er dan zeker wezen. Hierbij een paar veelvoorkomende ‘stockfouten’. Om nooit meer te maken…

1) Oh, wat hebben wij het leuk!

Allereerst moeten we af van die overdreven onnatuurlijk lachende mensen. Tuurlijk is het leuk om bij ‘jouw’ bedrijf te willen werken, maar dat straalt zo’n foto niet per se uit. Neem het voorbeeld hieronder, waarin een redelijk normale werksetting wordt getoond. Het oogt veel natuurlijker dan het overdreven vrolijke groepje hierboven. De situatie is vrijwel identiek, alleen is de uitvoering en de uitstraling van beide foto’s totaal anders.

2) Sunset kleurenfilter

Sommige foto’s worden met een bepaalde gloed bewerkt waardoor de foto dromerig en onnatuurlijk overkomt. In sommige gevallen past dit goed in de huisstijl, maar vaak ziet het beeld er te geromantiseerd uit.

Tip: Meestal heeft een fotograaf meerdere uitvoeringen van een foto, kies dan de meest natuurlijk ogende foto. Dit kan je checken onder het kopje: dezelfde artiest of vergelijkbare afbeeldingen.

3) Stockfoto’s inclusief nekpijn

Wij komen vaak zat een stockfoto tegen die vanuit een ongewone hoek gefotografeerd is. Waarbij je direct het gevoel krijgt, hier klopt iets niet. Je begint wat te draaien met je hoofd om erachter te komen hoe de foto dan wel had moeten zijn. Zonde! Want daardoor mis je de essentie van de foto.

Zoek je goed stockbeeld, maar kom je er niet uit? Neem dan contact op met Beeldbalie. Wij helpen je graag!