23februari2016

Bijzondere stopmotion film Edmond

valt keer op keer in de prijzen

De Nederlandse Nina Gantz (28) won onlangs een Bafta Award voor beste korte animatiefilm. Met haar film Edmond won ze al veel prijzen, maar deze prestigieuze Britse award kwam toch redelijk onverwacht. Nina zat heel relaxed in de zaal en had niet eens een speech voorbereid.

Afgelopen zomer studeerde Nina Gantz af aan de National Film and Television School in Londen. Met haar eindexamenfilm Edmond won ze tientallen internationale filmprijzen, maar een BAFTA is toch wel heel bijzonder. “Het verschil met de andere prijzen, is dat mijn oma die niet kent en de Bafta wel.” zegt ze tegen NRC.

Bafta Award

De British Academy Film Awards zijn een reeks filmprijzen die jaarlijks worden uitgereikt in het Royal Opera House in Londen.

Uit liefde

Edmond is een korte animatiefilm over een man die terugkijkt op zijn leven. Op nrc.nl vertelt Nina: “Edmond voelt zo veel liefde voor de mensen die hij liefheeft, dat hij ze wil opeten. Niet uit agressie, maar uit liefde. Een ingewikkeld dilemma. In de film gaat Edmond via allerlei kamers steeds verder terug in zijn verleden. Uiteindelijk ontdekt hij waar zijn kannibalisme vandaan komt.”

Monnikenwerk

Edmond is een stop-motion film. Met deze techniek kun je levenloze objecten toch zelf laten bewegen. Een pop wordt steeds in een andere houding gezet en daar wordt een foto van gemaakt. Door deze foto’s heel snel af te spelen, zie je de pop bewegen. Nina maakte voor haar film maar liefst 35 poppen van wol, al haar vrienden moesten meehelpen. Eerst tekende ze alle scenes, daarna liet die door echte acteurs spelen, onder wie haar moeder Loes Luca, en Peter Blok. Deze beelden gebruikt de animator om bijvoorbeeld de gezichtsuitdrukkingen van de poppen goed weer te geven. Het maken van een stop-motion film is monnikenwerk. Er zitten 25 beelden in 1 seconde. Per dag kon Gantz ongeveer 3 seconden film maken. Aan tafel bij RTL Late Night vertelde ze dat ze niet wil uitrekenen hoe veel tijd ze in deze film heeft gestoken. Ze werkte er een jaar aan, dag en nacht. Met als resultaat een fantastische animatie die keer op keer in de prijzen valt.

Bekijk ook het leuke interview met Nina Gantz op RTL Late Night.

Nina Gantz bij RTL Late Night