21april2015

Mijlpaal: kunst kopen

StoryTiles van Marga van Oers, tekst: Daniëlle Moelker

Onlangs kocht ik voor het eerst kunst! Wat ben ik blij met de twee tegeltjes die ik nu in huis heb. De aanschaf voelt als een mijlpaal en smaakt direct naar meer. Ik ga dit najaar in elk geval naar de Affordable Art Fair!

stoeljessdesignHet ‘hebben, hebben, hebben stemmetje’ is mij niet onbekend. Een jaar of twee geleden was ik op de meubelboulevard, toen onverwacht mijn oog viel op een bijzondere stoel. In eerste instantie liep ik door. Maar het stemmetje in mijn hoofd dat maar bleef roepen dat die stoel supervet was, kon ik niet negeren. Inmiddels staat de stoel van Jess Design te pronken in de woonkamer. Het is niet alleen een lekkere stoel om in te zitten, hij ziet er ook fantastisch uit.

Twee tegeltjes

Dan dit keer. In een kleine woonwinkel ontdekte ik een wand met prachtige tegeltjes. Ik bekeek ze vol aandacht en las het verhaal over de kunstenares die ze maakt. Toen ik door wilde lopen, sprak het stemmetje me weer aan. Meteen schoot door me heen: ‘Zal ik ze meenemen? Ze zijn tof!’ En ja, waarom ook niet? Ze zijn betaalbaar, ik vind ze erg mooi en ik heb thuis nog best ruimte aan de muur. Ondanks dat ze in de winkel niet zo veel verschillende tegeltjes hadden, was het nog best lastig kiezen. Toen ik echt niet meer kon kiezen tussen de laatste twee, besloot ik ze allebei te kopen.

Een van de twee tegeltjes die binnenkort bij mij aan de muur hangt.

Kunst in huis

Dus, nu heb ik kunst! De tegeltjes krijgen vast een uitstekende plek in huis. Inmiddels heb ik nog meer gelezen over de kunstenares (Marga van Oers, 1986) en het werk dat ze maakt. Wat een publicaties in woonmagazines staan er op haar website! Het bracht mij even aan het twijfelen, zijn de tegeltjes nu kunst of meer interieurdecoratie? Het maakt me eigenlijk niet uit. Ik vind het goed dat zo’n jonge kunstenares zoveel aandacht voor haar werk weet te genereren. De  tegeltjes vind ik mooi en daar gaat het om. Voor mij is het kunst.

 

Dat lees ik ook terug op de website van de Affordable Art Fair. Ze geven de tip dat als je onderstaande drie vragen met ja beantwoordt, je klaar bent om kunst mee naar huis te nemen.

De vragen zijn:

  • Valt het binnen mijn budget?
  • Heb ik er plek voor?
  • Raakt het me?

 

In mijn geval met de tegeltjes is het ja, ja en ja. Hoe herkenbaar is het wat ze nog meer schrijven; ‘Here at the Affordable Art Fair, we tend to compare buying art to falling in love. You see something you like, you can’t stop thinking it, suddenly you can’t imagine life without it and next thing you know wedding bells are a-ringing.

Affordable Art Fair Amsterdam

Dit jaar is de Affordable Art Fair Amsterdam op 30 oktober en 1 november.

Twee StoryTiles van Marga van Oers.

StoryTiles

Nog even over de tegeltjes. Ze heten StoryTiles en zijn gemaakt door Marga van Oers. Marga maakt miniatuurverhalen op Hollandse Witjes, de ambachtelijke tegeltjes die al sinds de 16e eeuw worden gemaakt. Elk tegeltje vertelt een verhaal, vandaar de naam StoryTiles. Naast tegels maakt ze ook verhalen op duurzaam hout: StoryWoods.

Danielle_Moelker

StoryTiles

Benieuwd naar meer StoryTiles? Bekijk hier de website en webshop.