10maart2015

Held Daan Roosegaarde

Pionier, kunstenaar, ondernemer en ontwerper. Daan Rosegaarde is een creatieve designer met een bijzondere kijk op de wereld. Toen ik hem op tv hoorde vertellen over zijn ideale wereld, was ik verkocht. Daan Rosegaarde is mijn held!

Het 'Van Gogh-Roosegaarde fietspad' in Eindhoven. Foto Studio Roosegaarde, tekst Nana van Dijk.

Zomergasten is een van mijn favoriete programma’s, mits er een interessante gast is uitgenodigd. Toen Daan Roosegaarde afgelopen zomer in de stoel tegenover presentator Wilfried de Jong ging zitten was ik nog niet bekend met deze jonge innovator. Ik was al snel verkocht, Daan Roosegaarde is een jonge, ietwat excentrieke, eloquent sprekende man.

Utopia

Tijdens de uitzending vertelde hij over een nieuwe wereld, waarin geen afval te vinden is en efficiëntie de boventoon voert. Het was erg verfrissend om iemand op een positieve en hoopvolle manier over de wereld te horen praten. Het mooie is dat hij niet alleen over deze nieuwe wereld praat, hij is ook actief bezig de wereld te veranderen in een utopia. En zoals hij het uitlegt lijkt die wereld niet eens zo ver weg. Hij richt zich op de bewegingen van zowel individuen als groepen en wekt in combinatie met de natuur energie op. Zijn aanpak is verrassend en vooruitstrevend.

 

Bijzondere projecten

Ik heb een aantal visueel prachtige en inhoudelijk vooruitstrevende uitvindingen van Roosegaarde geselecteerd. Dit zijn mijn favorieten:

Dune

Een interactief landschap, dat reageert op de aanwezigheid van mensen. Dune is gemaakt van gerecycled kunststof en leds, die door interactieve software worden aangestuurd. Als iemand voorbijloopt, reageren ontelbare vezels op het geluid en de beweging: ze lichten op. Dune is permanent geïnstalleerd langs de Maas in Rotterdam en was onder meer te zien in het Victoria & Albert Museum in Londen en in het Stedelijk Museum Amsterdam.

 

Film van Dune gemaakt voor de Biënnale in Sydney, waar het werk te zien was in 2012.

Sustainable dancefloor

Een project waarbij het bewegen en dansen van mensen in een club energie opgewekt via sensors in de vloer. Hierdoor wordt bestaande energie opgevangen en hergebruikt.

 

Smart Highway

Studio Roosegaarde heeft in samenwerking met Heijmans de zogenaamde Smart Highway ontwikkeld. Speciale verf die zich via zonlicht kan opladen, is in de snelweg aangebracht zodat er in het donker lijnen te zien zijn. Een esthetisch en energie-neutraal alternatief voor straatverlichting. Het eerste stuk slimme snelweg met glow-in-the-dark verlichting ligt in Nederland, de N329 bij Oss.

Bijschrift: Bekijk hier hoe een Smart Highway eruit ziet.

Verlicht fietspad

In het verlengde van de Smart Highway, ligt het ‘Van Gogh-Roosegaarde fietspad’ in Eindhoven. Het ontwerp van licht en kleur is geïnspireerd op het schilderij ‘De Sterrennacht’ van Vincent van Gogh.

Links het fietspad in Eindhoven en rechts het schilderij van Vincent van Gogh.

Smog Free Park

Het nog te ontwikkelen Smog Free Park in China, zal zorgen voor een smogvrije plek in de zeer vervuilde stad Beijing. Via specifieke technologie worden de smogdeeltjes opgevangen. Dit stofje wordt vervolgens gebruikt om een ring van te maken. Elke ring staat voor 1000m3 schone lucht. Door het kopen van een ring doneer je die hoeveelheid schone lucht aan de stad.

 

Beijing met en zonder smog. Foto: Studio Roosegaarde

Opgevangen smogdeeltjes en het prototype van de smogring. Foto's: Studio Roosegaarde

Het moge duidelijk zijn: Daan Roosegaarde is een creatieve pionier van wie we ongetwijfeld nog veel gaan horen!

handtekening_Nana