06maart2018

Tekenen met Google

tekenen met Google: Google Draw tekeningen

Tekeningen gemaakt met Google Draw. Tekst: Daniëlle Moelker

Hoe zit het met jouw tekenskills? Wist je al dat je kunt leren tekenen met Google? Wees gewaarschuwd, het werkt verslavend!

Kunstmatige intelligentie

Google werkt aan verschillende projecten met artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Een heel tof voorbeeld daarvan is Quick Draw. Op een moment dat er héel andere dingen op mijn ‘to do list’ stonden, werd ik erdoor gegrepen. De ene na de andere tekening verscheen op mijn scherm. Quick Draw geeft je steeds 20 seconden de tijd om een tekening te maken terwijl de computer raadt wat je tekent. Hilarisch!

Quick Draw

Jij tekent 20 seconden en Google raadt wat het is!

Google Draw

Na zes tekeningen krijg je te zien hoeveel Google er goed geraden heeft en kun je weer aan het werk gaan. Of natuurlijk gewoon een nieuwe ronde starten! Want zo leuk is het tekenen!

Google Draw

Machine learning

Naast de verslavende werking van dit spelletje laat Quick Draw ook zien hoe machine learning werkt en wat er nu al mogelijk is. De computer raadt wat je tekent op basis van wat andere mensen eerder tekenden. Door alle gemaakte tekeningen leert de computer en wordt hij steeds slimmer. Al na een paar krabbels raadt hij wat je tekent. Of niet…

Google Draw

Google experimenteert al langer met machine learning. Op de website A.I. Experiments kunnen programmeurs hun projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie plaatsen. Quick Draw van Google staat op deze site en ik zag er bijvoorbeeld ook een programma dat Bird Sounds heet. Daarbij wordt de computer steeds vaardiger in het herkennen van verschillende vogelgeluiden.

toolbar van Auto Draw

Auto Draw gaat nog een stap verder
Met de kennis van Quick Draw heeft Google Auto Draw ontwikkeld, een tekentool. Eerst maak je met je muis een tekening op je computer, daarna kies je een tekening uit een van de voorstellen van Auto Draw. Het programma werkt met dezelfde techniek als Quick Draw. De toolbar op je scherm verspringt tijdens het tekenen als de computer denkt te weten wat jij aan het maken bent. Op dit moment bestaat de database uit honderden tekeningen, die gaandeweg worden aangevuld door Google.

Auto Draw

Jij schetst en Google stelt een perfecte, standaard tekening voor.

tekening gemaakt met Auto Draw

Auto Draw vind ik ook heel leuk, maar heeft op mij een minder verslavende werking. De kunst bij Quick Draw is om een kenmerkende tekening te maken. Bijna een soort symbool, zodat Google herkent wat je tekent. Bij Auto Draw kun je een willekeurig harkerige tekening omvormen tot een gestandaardiseerde versie. En juist doordat het er standaard uitziet, vind ik het persoonlijk minder leuk. Evengoed blijft het een fantastische tool om een kort pauzemomentje te vullen. Of een mooie tekening te maken, als je dat eigenlijk niet zo goed kunt… Ik vind beide programma’s fascinerend. Dat een computer je dat kan leren, is magisch mooi.

Veel tekenplezier!
Danielle_Moelker

Meer weten?

Meer weten over Google Draw en machine learning?

Bekijk dan nog even de video hieronder!