07juli2015

Tip: ARTtube

inspirerende video’s over kunst

Voor interessante, inspirerende en bijzondere video’s over kunst kun je het beste naar ARTtube surfen. Vergelijkbaar met YouTube, maar dan compleet gericht op kunst. Zo vind je er interviews met toonaangevende kunstenaars, mooie impressies van tentoonstellingen en kun je meekijken met een restaurator.

Videokanaal van musea

ARTtube is een online videokanaal van musea uit Nederland en België. Het bevat enorm veel en veelzijdig videomateriaal. Een kijkje achter de schermen, zoals de opbouw van een tentoonstelling en de restauratie van een kunstenaar of bijvoorbeeld bijzondere interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers.

Samenwerkende musea

In 2012 begon ARTtube met als doel inhoudelijke samenwerking tussen musea te bevorderen. Destijds waren er vijf musea aangesloten. Inmiddels zijn dat veertien musea en instellingen. Er worden alleen video’s met informatieve en educatieve inhoud getoond, geen advertenties en promoties. Lekker rustig kijken dus!
De filmpjes zijn te selecteren op onderwerp of museum en voordat je de video bekijkt, zie je de lengte ervan. Handig! Kies naar eigen smaak en gading!

Kijktips

Uiteraard hebben wij nog lang niet alles gezien, maar deze video’s vinden we een aanrader:

Lucas Castelijn – Pinhole Caravan (4,5 min.)

Fotograaf Lucas Castelijn maakt in deze video een foto met zijn tot pinhole camera omgebouwde caravan en vertelt ondertussen over het proces en zijn fascinatie voor pinholebeeld.

meer lezen over pinhole?

Lees dan ook ons blog over pinhole fotografie

Makers: Photo (13 min.)

Machiel Botman, Paulien Oltheten en Anouk Kruithof – drie fotografen/kunstenaars – vertellen over hun manier van fotograferen terwijl conservator Wim van Sinderen (Gemeentemuseum Den Haag) verschillende vormen van fotografisch papier laat zien.

Machiel Botman neemt de kijker mee zijn donkere kamer in om daar een fotorolletje te ontwikkelen en enkele proefafdrukken op barietpapier te maken. Paulien Oltheten en Anouk Kruithof lichten toe waarom zij graag een verhaal vertellen met fotografie. Deze makers wisselen elkaar af in de video en geven een mooi beeld van hun werk en werkwijze.

Erwin Olaf – Leids Ontzet (24 min.)

Boeiend om te zien: Erwin Olaf fotografeert een 21ste eeuw monumentaal historiestuk ‘Liberty – pest en honger tijdens Leidens Beleg’. Een mooi kijkje achter de schermen waarbij je Erwin Olaf aan het werk ziet, te midden van zijn team van assistenten, stylisten en visagisten. De complete set is opgebouwd in de Pieterskerk in Leiden, met veel modellen in kostuum en zowel dode als levende dieren. Meer dan 6.000 Leidenaren overleden in de periode van het ontzet aan de pest.