19december2019

De 5 beste apps om beeld te bewerken

Omdat je die telefoon toch al zo’n 24/7 in je handen hebt, is het net zo makkelijk om je foto’s hier ook op te bewerken. Dit zijn volgens Beeldbalie de 5 beste apps waarmee jij eenvoudig en snel foto’s op je smartphone kunt bewerken.

1) VSCO
VSCO is een bekend programma, over de uitspraak daarentegen is nog veel onduidelijkheid. Wij hebben het even uitgezocht: je spreekt het uit als visco. De afkorting is afkomstig van het bedrijf dat de app heeft ontwikkeld: The Visual Supply Company.
Kenmerkend voor deze app zijn de vele bijzondere effecten, het zijn er wel 206. De app biedt zogenoemde ‘presets’, dat zijn kant-en-klare filters. Maar je kunt ook zelf aan de slag gaan met het ontwerpen en je eigen ‘presets’ klaarzetten. Helaas zijn niet alle effecten in de app gratis, maar het gratis aanbod is wel groot, er blijft dus genoeg keus. Ook zijn er regelmatig acties waarbij betaalde tools wel gratis zijn.

beeldbewerkingsapp

Foto's van links naar rechts: Een foto zonder effect / B5 B&W Classic / M5 Mood / G3 Portraits.

Naast het bewerken van foto’s is VSCO ook een platform om je bewerkte creaties te delen met andere gebruikers. Je kunt het vergelijken met Instagram. VSCO is echt gericht op de foto’s, niet op aantallen likes en volgers.
Voor Instagram-gebruikers heeft deze app een pluspunt: de homepage heeft dezelfde vormgeving als jouw Instagram-feed. Zo kun je de app gebruiken om vooraf een idee te hebben van hoe jouw Instagram eruitziet met de net bewerkte foto.

Dit alles maakt VSCO een handige app om beelden mee te bewerken, om jouw foto’s mee te delen en inspiratie op te doen via de wereldwijde creatieve community.

2) Photoshop Fix

Bij Beeldbalie werken wij met de desktopversie van Photoshop. De mobiele versie van het programma werkt echter ook prima als je snel een foto wilt bewerken. De app biedt maar liefst tien handige tools. Bijvoorbeeld de Healing tool, hiermee kun je makkelijk oneffenheden in gezichten wegwerken. Ook grotere objecten kun je ermee verwijderen, zoals deze lantaarnpaal. Je ziet er niks meer van terug!

Maak je al gebruik van andere Creative Cloud programma’s, dan kun je die gewoon met elkaar koppelen zodat je werk ook vanaf andere apparaten toegankelijk is op je telefoon.

Adobe Creative Cloud

In deze video geeft Adobe nog een paar leuke tips die de app biedt.

beeldbewerking

Met één simpele handeling is de lantarenpaal weg!

3) Afterlight

Met 15 tools, 59 filters en 66 effecten kun je veel kanten op. De effecten van Afterlight worden in vier thema’s onderverdeeld: Dusty, Light Leak, Instant Film en Wander. Ze geven je foto direct een andere look. Kijk maar!

Foto's van links naar rechts: de foto zonder effect / met effect Light Leak / met effect Dusty.

Een klein nadeel aan Afterlight is dat je eenmalig € 3,49 moet betalen om de app te kunnen downloaden. Daarbij zijn niet alle filters en effecten gratis te gebruiken. Met het eenmalig betaalde bedrag krijg je toegang tot ongeveer 80% van de tools, wel een beetje jammer!

4) Snapseed

Deze app bevat heel veel tools, 29 om precies te zijn. Om er een paar te noemen:
Egaliseren tool: hiermee kun je makkelijk dingen weghalen.

Perspectief: hiermee kan je het perspectief in een foto horizontaal en verticaal verplaatsen.

Penseel: Hiermee kun je heel nauwkeurig bepaalde delen van je foto bewerken. Dus niet per se over de hele foto. Bijvoorbeeld op sommige plekken het lichter maken of warmer.
Dubbele belichting: hiermee kun je twee foto’s in elkaar laten overvloeien.

Dubbele belichting: foto links en midden worden samen de rechterfoto.

Heb je zelf een mooi effect gemaakt, dan kun je die makkelijk opslaan en op je volgende foto’s toepassen.
Is dit programma helemaal nieuw voor je en overvallen alle opties je? Daar hebben de makers het hulpmiddel Tips voor gemaakt, hier wordt elke tool stap voor stap uitgelegd. Zo kun jij het meeste uit het bewerken van je foto’s halen.

5) Canva
Dit is de ideale app als je vanaf je telefoon grafische ontwerpen wilt creëren. Want naast het bewerken van je foto’s, kun je met Canva bijvoorbeeld ook een poster ontwerpen of Facebook post creëren. Wil je niet te veel tijd steken in het ontwerpen? Geen probleem, Canva heeft rond de 60.000 (gratis) ontwerpen voor je klaar staan. De app bevat ook alle basis bewerkingsopties als helderheid, contrast, verzadiging en vignet.

Neem ook eens een kijkje op het Instagram account van Canva voor inspiratie.

beeldbewerking

Voorbeeldontwerpen van Canva.

Veel plezier met foto’s bewerken! Heb jij een favoriete app die hier niet tussen staat? Laat het ons weten!