17maart2015

Tip: fotografie documentaires

Wist je dat er naast Fotostudio de Jong nog veel meer moois en interessants te zien is over fotografie? Beeldbalie selecteerde 5 interessante documentaires. Laat je inspireren door deze verschillende fotografen, ieder met een eigen werkwijze, stijl en drijfveer.

Fotostudio de Jong

In het wekelijkse liveprogramma Fotostudio De Jong bekeek presentator Wilfried de Jong samen met zijn gasten naar foto's en besprak actuele thema's. De uitzendingen van seizoen 1 en 2 zijn hier terug te kijken!

Moving Stills

De documentaire Moving Stills (2013, 55 minuten) geeft een mooi beeld van de werkwijze en drijfveer van fotograaf Kadir van Lohuizen. Hij reisde in een jaar van Zuid- naar Noord-Amerika om verhalen over migratie bloot te leggen. Het omvangrijke project Via PanAm was tijdens zijn reis op verschillende manieren te volgen. Online via de website, Facebook, Twitter en een speciaal voor dit project ontwikkelde app. Maar ook via publicaties in kranten en magazines en via de radio was hij te volgen. De fotojournalist pur sang heeft laten zien dat hij naast prachtige foto’s zijn verhalen ook goed kan vertellen via film en audio.

On Beauty and Fall

Documentairemaker Michiel van Erp volgde voor de documentaire On Beauty and Fall (2009, 55 minuten) fotograaf Erwin Olaf gedurende anderhalf jaar. Omringd door stylisten, visagisten en assistenten zien we de fotograaf aan het werk. Soms vloekend en tierend en soms rustig aanwijzingen gevend, maar steeds twijfelend aan zijn eigen kunnen. De beelden van de fotoshoots worden afgewisseld met intieme interviewmomenten. Ook verzamelaars en liefhebbers van zijn werk zijn gefilmd.

March with many dots

In het korte filmpje March with many dots (2009, 8,5 minuten) wordt fotografe Scarlett Hooft Graafland gevolgd en geïnterviewd. Haar werkwijze is fascinerend. Voor het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam maakte ze in Noorwegen een foto van een kudde rendieren, terwijl ze zelf achter een vislijn met gekleurde bolletjes plaatsnam.

De onschuld voorbij

In de documentaire De onschuld voorbij (2011, 50 minuten) zien we fotograaf Ruud van Empel aan het werk. De fotograaf heeft een bijzondere werkwijze. Geen enkel persoon in zijn foto’s bestaat werkelijk. Losse oren, ogen en lippen van verschillende modellen vormen samen een nieuw gezicht. Van Empel begint met een idee en een schets en bouwt elke foto zorgvuldig op uit losse items die hij voor dit doel fotografeert.

Nog even langs de fotograaf

Nog even langs de fotograaf (2015, 58 minuten), boeiende documentaire over de speurtocht van fotohistoricus Simon Kool naar de beelden van fotografe Annemie Wolff. In haar naoorlogse foto’s van de Amsterdamse haven spreekt de vernieuwing en een positieve levenslust. Haar archief blijkt bijzonder veel portretten te bevatten van Joodse Amsterdammers. De foto’s – gemaakt in 1943, het laatste jaar van de grote razzia’s – zijn voor overlevenden en nabestaanden van de Holocaust van grote emotionele en historische betekenis.