27oktober2015

Lichtwandeling Trajectum Lumen

een aanrader!

tekst en foto's Daniëlle Moelker

Afgelopen zaterdag liep ik eindelijk volledig de lichtwandeling Trajectum Lumen in Utrecht. Ik deed dat tijdens de nacht van de nacht en Earth Hour, het moment dat de stad op zijn donkerst was.

Het lichtkunstproject Trajectum Lumen startte vijf jaar geleden en de route breidde zich snel uit tot de huidige twintig lichtkunstwerken. De bekendste verlichting is die van de Domtoren, in 2013 onthuld door koningin Beatrix. Het lichtkunstwerk van Speirs + Major heeft sindsdien vele prijzen ontvangen.

Bekijk hier de website van Trajectum Lumen

Mijn favoriet

Mijn favoriete lichtkunstwerk is de verlichting op de Sint-Willibrordkerk (foto bovenaan). De aureool die lichtkunstenaar Titia Ex aanbracht, laat vanaf een afstand zien waar de kerk zich bevindt. Die ligt wat verstopt tussen een huizenblok, de aureool maakt hem zichtbaar.

Janskerk

Bijzonder

Het is bijzonder om de route te lopen in een stad die mij zo bekend is. Al woon en werk ik hier al jaren, deze wandeling liet me de stad met andere ogen bekijken en ontdekken. De lichtwandeling leidde me langs verborgen plekjes. Wat dat betreft behoren ook de verlichting op de Janskerk met daarvoor het ‘paadje’ met zacht klingelende muziek en zelfs de wat smerige uitgaanssteeg richting Ganzenmarkt tot mijn favorieten.

tunnel Ganzenmarkt

Ook lopen?

Ook de route lopen? Dat kan zodra de avond valt. Je kunt het lichtkunstproject zelfstandig wandelen, wel is het raadzaam om de bijbehorende app te downloaden of de routekaart op de site te printen. Je kunt ook een georganiseerde route met een gids erbij boeken. Op de website vind je alle informatie.

Lichtkunst festivals

De Utrechtse lichtkunst is zodra het donker is, permanent te bekijken. Ook andere Nederlandse steden besteden aandacht aan lichtkunst in de vorm van een festival. Tijdens het Amsterdam Lightfestival (van 28 november 2015 tot 17 januari 2016) wordt de stad op een bijzondere wijze verlicht.

In Eindhoven heet het festival Glow, de lichtkunstwerken zijn daar dit jaar van 7 t/m 14 november te bewonderen.

Danielle_Moelker