14juli2015

Hee, deze gezichten kennen we!

Vaak gedownloade stockfotomodellen

Als je regelmatig met stockfoto’s werkt, kom je vaak dezelfde types tegen. Mooie lachende modellen die allerlei poses aannemen, zodat ze bij uiteenlopende berichten te plaatsen zijn. Jesper en Rebecca ben je vast ook wel eens tegengekomen. Van hen wordt beweerd dat ze de meest gedownloade stockfoto modellen zijn.

Aantrekkelijke en fotogenieke modellen worden vaak gedownload, waardoor ze weer bovenaan de zoekresultaten opduiken, opnieuw in het oog springen en gedownload worden. Van de modellen Jesper en Rebecca wordt beweerd dat ze het meest gedownload worden. Of dat ook echt zo is, valt te betwijfelen. Maar het staat wel vast dat hun foto’s in veel advertenties en campagnes worden gebruikt.

stockfotomanOp bezoek bij Jesper 

In dit wat rare filmpje van de Braziliaanse fotograaf Fernando Martins die model Jesper overigens vooral voor zelfpromotie gebruikt, zien we ‘de meest gedownloade man’ in zijn huis in Zweden. Volgens Martins is het model in meer plaatsen gezien dan de Olympische vlam. In het intro zie je verschillende magazines en billboards in verschillende talen, dat maakt maar weer duidelijk dat het hoofd (en lijf) van deze man menig campagne siert.

stockfotovrouwAriane / Rebecca heeft ‘fans’

Van model Ariane wordt gezegd dat zij het meest gedownloade vrouwelijke stockfotomodel is. Of dat ook echt zo is, valt te betwijfelen. Hoe dan ook,  ze prijkt op veel on- en offline advertenties.

 

‘Fans’ van model Ariane hebben een facebookpagina voor haar gemaakt, ‘the overexposed stock photo model’.

En op deze website zijn de advertenties met Ariane te zien te bekijken. Je kunt er zelf ook eentje insturen, als je een tip hebt voor de maker van de website. Inmiddels weten we dat Ariane in werkelijkheid Rebecca heet en het fantastisch vindt dat haar foto’s over de hele wereld gebruikt worden in advertenties.

Een van haar fans maakte een compilatie van foto’s van Ariane, je ziet het filmpje hieronder.

Stockbeeld goed gebruiken

Natuurlijk is het niet erg om af en toe een stockfoto te gebruiken. Maar als je beeld inzet voor een gezichtsbepalende campagne voor jouw bedrijf, dan is het slim om op zoek te gaan naar origineel beeld dat specifiek past bij jouw bedrijf en doel. Deze twee stockfoto modellen zijn zeker fotogeniek, ze zijn echter ook zeer generiek. En een foto gebruiken die je op acht andere websites ook tegenkomt, wil je natuurlijk niet.

Heb je hulp of advies nodig? Beeldbalie denkt graag met je mee.