28november2017

Virtual Reality

Beleef de nieuwe werkelijkheid

virtual reality

Tekst: Daniëlle Moelker

Heb jij al eens een virtual reality bril op gezet? Ik wel! Onlangs bezocht ik een virtual reality room. Te gek! In ruim anderhalf uur beleefde ik mooie, enge, spannende en bijzondere avonturen.

Virtual reality doet iets met je geest. Hoewel je weet dat het nep is, beleef je het als de werkelijkheid en kan het heuse angsten oproepen. Virtual reality heeft ongekende kracht. Ik heb een berg beklommen in Nepal en stond op een houten plank boven een stad vogels te vangen met een netje. Doodeng! Ook zat ik in een razendsnelle achtbaan en stond ik oog in oog met een dinosaurus. Omdat de beleving zo echt is, had ik serieus hoogtevrees toen ik die vogels aan het vangen was, ook al wist ik best wel dat ik me ‘in’ een tekenfilm bevond. In werkelijkheid stond ik op de grond op een plank te wiebelen.

Virtual reality

Hilarisch tafereel

Wij deelden een bril met z’n drieën. Wie ‘m op had, schrok, dook, bukte en gilde. Voor de toeschouwers was het een hilarisch tafereel. Bij het bergbeklimmen was ik echt bang om te vallen. Vogels vangen? Dat zou ik nooit doen. Zo zielig voor die beestjes. Maar die middag was ik bloedfanatiek en ving ik de ene na de andere vogel. In de ruimte naast ons was een groep volwassen mannen ook bezig met VR-spellen. Zij kropen over de grond met neppistolen en gingen helemaal op in hun spel. Erg grappig!

virtual reality

De houten plank waarmee ik boven de stad zweefde.

Meer dan plezier

Virtual reality is nu nog vooral bekend van games, maar kan op veel meer manieren worden ingezet. Zo onderzoekt een ziekenhuis in Rotterdam of virtual reality patiënten kan helpen een nare ervaring op de intensive care te verwerken. Met een VR-bril op herbeleven ze hun ervaring, om die een plek te kunnen geven.

 

In de toekomst kan VR ingezet worden voor bijvoorbeeld:

  • Onderwijs: voor educatieve lessen op scholen.
  • Sportwereld: een nieuwe sport leren of je sport verder verbeteren.
  • Autobranche: een proefrit met een nieuw type auto.
  • Ziekenhuis: medici trainen om virtueel een operatie uit te voeren of om de omgang met patiënten te oefenen.
  • En ook in de reisbranche (bestemming beleven) en de makelaardij of bouw (virtuele rondleiding).

 

Er zijn al een paar mooie voorbeelden te noemen, waarbij virtual reality ingezet wordt voor iets anders dan gamen. Bijvoorbeeld:

virtual reality in het ziekenhuis

Thuis meemaken

Ik vond het dus erg leuk om eens naar een virtual reality-room te gaan. Aanrader! Wat een beleving! Het is fascinerend wat er allemaal mogelijk is met deze techniek, die voor mijn idee nu in een tussenfase zit. De techniek staat niet meer in de kinderschoenen, maar is ook nog geen gemeengoed. Om VR te beleven heb je een VR-bril (verkrijgbaar vanaf een paar euro tot meer dan honderd euro) nodig en een spel. Heb je een VR-bril, stop je smartpone erin en bekijk bijvoorbeeld eens onderstaande filmpjes van YouTube. Pret gegarandeerd!

 

Ga rustig op je stoel zitten, zet de VR bril op en

 

Veel plezier!

Danielle_Moelker