15september2015

Succesvol met stockfotografie

fotograaf Yuri Arcurs verkoopt miljoenen foto’s per jaar

stockfoto

Stockfoto’s zijn overal om ons heen. Als je ze goed uitkiest en gebruikt, zijn het prima beelden. Voor veel fotografen is de verdienste uit de verkoop van stockfoto’s een leuk extraatje, maar voor de Deense Yuri Arcus is het big business. Waarschijnlijk ben je deze week al wel een foto van hem tegenkomen.

De fotograaf die bekend staat als de meest succesvolle stockfoto-fotograaf is Yuri Arcurs uit Denemarken. Zijn foto’s zitten technisch goed in elkaar, hij maakt gebruik van mooie modellen en zorgt altijd voor goede styling.

 

Van hobby naar beroep

In 2005, tijdens zijn studie Psychologie, zette hij foto’s die hij van zijn vrienden maakte, online om ze te verkopen. Toen dat daadwerkelijk gebeurde, verdiepte hij zich in wat er werkte. Welke thema’s werden vaak gezocht, welk model werd gewaardeerd? Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Yuri bleek niet alleen talent voor fotografie te hebben, ook ondernemen kan hij goed. Door zijn gedrevenheid en zakelijk instinct kan hij inmiddels al jaren leven van stockfotografie. Bovendien is hij een van de eerste fotografen die zich hierop toelegde. Dat heeft hem wellicht een voorsprong gegeven.

Yuri staat bekend als de meest succesvolle fotograaf van stockfoto’s en heeft twee enorme studio’s en team van meer dan honderd mensen om zich heen. Twintig mensen in zijn studio in Denemarken en zo’n tachtig in Zuid-Afrika, waar hij woont en zijn tweede studio heeft.

Yuri Arcurs

Groot team

Waar hij ooit begon met een budget van 50 dollar per fotoshoot, lopen de kosten per fotoshoot nu op tot soms wel 10.000 dollar. Arcurs staat bekend om zijn perfectionisme en heeft een enorm team om zich heen. Niet alleen zo’n twintig fulltime fotografen en stylisten, maar ook haar- en make-up artiesten, een producer, iemand die de modellen boekt, een researcher, programmeurs, een financieel manager, een kok, een klusjesman en nog veel meer werknemers met elk een eigen taak.

Meer zien?

bekijk hier de website van Yuri Arcurs!

Niet zomaar online

Elke foto die hij upload op een website die zijn stockfoto’s verkoopt, ondergaat heel wat processen. Na elke fotoshoot maakt hij zelf de beeldselectie. De beeldbewerking laat hij uitvoeren door zijn team van Photoshop soldiers zoals hij ze noemt. De volgende stap is een check of bewerking door een senior editor en als laatste brengt Yuri zelf nog de final touch aan.

Nadat de beeldbewerking afgerond is, worden keywords toegevoegd aan de foto zodat deze goed vindbaar is. De eerste ronde keyworden wordt gedaan door zijn Engelstalige assistent, de tweede ronde doet Yuri zelf. Als er vijftig foto’s gereed zijn, worden ze geupload bij de diverse stocksites. Yuri staat ingeschreven bij zo’n zestien verschillende. En dat loont! In 2011 zou hij meer dan twee miljoen foto’s verkocht hebben en in 2012 zou hij 450 foto’s per uur verkocht hebben.

Workaholic

Al sinds het begin van zijn carrière als stockfotograaf heeft hij veel tijd en geld geïnvesteerd in zijn bedrijf. Hij leefde van een klein salaris en investeerde alle winst in zijn bedrijf. De productieve en ambitieuze fotograaf noemt zichzelf een workaholic en is zeer kritisch op zichzelf. Elke fotoshoot wordt gedegen voorbereid, modellenbureaus, stylisten en visagisten worden hierbij betrokken. Soms neemt het plannen van een fotoshoot wel twee tot drie weken in beslag.

Kijkje achter de schermen

In onderstaande video showt Yuri zijn studio in Denemarken. Een enorme ruimte waar hij in verschillende settings foto’s kan maken. Zo maakte hij in zijn studio foto’s van een ziekenhuis, laboratorium, keuken, winkel, casino, slaapkamer, spa / wellness, woonkamer, kantoor. Je ziet ook het resultaat, de foto’s gemaakt in die setting. Leuk!

Veel camera’s

In deze video zien we Yuri in een nieuwere studio waarbij hij vooral zijn uitgebreide collectie camera’s en studiolampen en alles wat daarbij hoort laat zien.

Ons standpunt over stockbeeld is duidelijk: we hebben er helemaal niets tegen, mits je de beelden goed kiest en gebruikt. Heb je daarbij hulp nodig? Neem dan contact met ons op, Beeldbalie helpt je graag.

 

Lees ook:

Ons blog ‘Veel gedownloade modellen’. Het zal je niet verbazen dat het mannelijke model gefotografeerd is door Yuri Arcurs.