07april2020

Met deze filmtips kom je de tijd thuis wel door

Nu we allemaal wat meer tijd thuis doorbrengen, delen we graag onze kijktips met jou. Wij zijn erg enthousiast over deze documentaires en films óver fotografie. Kijk met ons mee en laat ons jouw tips weten!

1) Tales by Light

Deze Netflix-serie gaat over fotografen die als enig doel hebben: een unieke foto maken. En om dat te bereiken gaan ze ver. Letterlijk, ze reizen veel en komen de mooiste landschappen en gebieden tegen. Dit wordt allemaal waanzinnig mooi weergegeven in de series. Die spelen zich deels af in de indrukkend wilde natuur van de Himalaya. Ook extreme sporten komen in deze serie naar voren, wat veel spectaculaire beelden oplevert. De natuur- en onderwaterfotografie is fascinerend. Als je wilt weten hoe gedreven mensen kunnen zijn om hun doel te bereiken en uit te blinken zoals deze topfotografen doen, bekijk dan Tales by Light. Inmiddels zijn er drie seizoenen (uit 2016 en 2018) te bekijken van elk zes afleveringen. Een aflevering duurt 25 minuten.

2) Ik ben het allemaal zelf, Robin de Puy

Robin de Puy is één van de meest talentvolle en gewilde portretfotografen van Nederland. Voor haar harde werken betaalde ze wel een prijs: ze raakte overwerkt en verloor het gevoel bij fotograferen. Ze vroeg zich af of ze de mensen van wie zij vindt dat ze gezien moeten worden nog wel fotografeerde? Robin besloot er tussenuit te gaan. Ze kocht een motor en ging zonder plan tien weken naar de Verenigde Staten. Tijdens deze reis fotografeerde ze mensen die ze onderweg tegenkwam en dat leverde voor bijzondere momenten op. Ik ben het helemaal zelf is een vijftig minuten durende pure en persoonlijke documentaire uit 2016 waarin Robin de kijker heel dichtbij laat komen.

3) Finding Vivian Maier

Voor iedere liefhebber van straatfotografie is dit echt een must see!  In deze film uit 2013 duikt John Maloof in de mysterieuze wereld van de intrigerende straatfotografe Vivian Maier. Maloof tikte voor zo’n driehonderd dollar een grote doos aan negatieven op de kop, tijdens een veiling. De beelden blijken van een zeer getalenteerde fotografe en nanny uit Chicago te zijn, Vivian Maier. Niemand in haar omgeving wist van haar geheime passie, terwijl ze een indrukwekkend archief vol prachtige foto’s had. Deze intrigerende documentaire gaat op zoek naar de vrouw achter die duizenden prachtige foto’s. Maiers raadselachtige leven wordt uit de doeken gedaan aan de hand van interviews met mensen die haar kenden, foto’s en filmfragmenten. In één uur en twintig minuten wordt het fantastische verhaal verteld van een excentrieke vrouw die na haar dood werd uitgeroepen tot een van de beste fotografen van de twintigste eeuw.

4) Join a Wildlife Photographer on the Hunt for the Perfect Shot

Dit is een korte online documentaire van National Geographic, waarin de Belgische fotograaf Michel d’Oltremont wordt gevolgd. In elf minuten zie je de mooiste natuurbeelden voorbij komen en word je compleet meegenomen in de zoektocht naar het perfecte beeld. Vooral zijn ongelofelijke geduld en uithoudingsvermogen staan centraal, waardoor je een bijzonder kijkje krijgt in het werk van een professionele natuurfotograaf.

Nog niet genoeg gezien?

Lees dan ook ons blog Tip: fotografie documentaires.

Wij zijn benieuwd naar jouw favoriete documentaires over fotografie en film. Mail ze naar info[@]beeldbalie.nl!