31januari2019

Leerzame beroepsoriënterende stage bij Beeldbalie

Tekst: Ellen te Brake

De afgelopen tien weken heb ik met veel plezier stage gelopen bij Beeldbalie. De weken zijn voorbij gevlogen, ik heb veel mogen doen en heb veel geleerd. Een terugblik!

Voor mijn opleiding Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heb ik mijn beroepsoriënterende stage gelopen bij Beeldbalie. Ik werkte voor het eerst in een mediabedrijf. Mijn eerste dag begon met een rondleiding door de Pionier; een oud schoolgebouw dat is verbouwd tot bedrijfsverzamelpand. Er huizen verschillende bedrijven in allerlei werkvelden en dat maakt het pand dynamisch. Ik kreeg meteen een camera tot mijn beschikking, waar ik zeker mee aan de slag wilde! En dat kon, want de volgende dag werd ik op pad gestuurd om sfeerfoto’s te maken bij een besloten evenement in een NS-gebouw, supercool! Een omgeving waar ik normaal niet kom, dus bijzonder om daar naar toe te gaan én foto’s te maken. Heel spannend, maar juist daarom extra leerzaam.

stagiaire Ellen in actie

Hier zie je mij in actie

Werkzaamheden
Mijn stage bestond natuurlijk niet alleen uit die eerste twee dagen, ik heb nog veel meer gedaan. Ik heb meegekeken bij een animatiebedrijf en een editbedrijf om verschillende werkvelden te ontdekken en ik heb animaties bedacht voor uitgeverij Malmberg. Ook heb ik blogs geschreven, zoals filmen met je telefoon en deze terugblik. Ik ben mee geweest naar een workshop die Beeldbalie gaf over beeldrechten en heb daar een handout bij ontworpen. Daarnaast was ik tijdens mijn stage verantwoordelijk voor de social mediakanalen van Beeldbalie. Heel afwisselend, dus perfect voor een beroepsoriënterende stage!

Een van de door mij gemaakte foto's

Voldoening
Wat ik leuk vond aan de afgelopen tien weken, is dat ik aan lopende opdrachten meewerkte. Ook met mijn bijdrage werd wat gedaan. Het idee dat mijn zelfgemaakte fotoshopcollage echt in een boek komt waar honderden kinderen uit leren vind ik supergaaf. Het gaf motivatie en voldoening. Daarnaast vond ik de afwisseling van deze stage ook heel fijn. Er was geen vast stageprogramma, wat de mogelijkheid gaf zelf aan te geven wat ik wilde leren en waar mijn interesses lagen. Zo heb ik veel met Photoshop gewerkt voor de animaties die we voor uitgeverij Malmberg gemaakt hebben. Binnen lesmethode Staal worden deze animaties ingezet om het taalbegrip van leerlingen te vergroten. In beeldbanken heb ik foto’s gezocht en mijn idee vormgegeven zodat het er aantrekkelijk en duidelijk uit ziet. Soms was het best een hele uitdaging, maar zeker ook weer leerzaam.

 

Mijn photoshopcollage

In mijn stageperiode heb ik veel samengewerkt met Daniëlle. Ondanks dat ze het af en toe best druk had, maakte ze tijd vrij om met mij mee te kijken en bedacht ze passende opdrachten. We hebben hard gewerkt, maar zeker ook veel gelachen!

Mijn eerste stage was dus absoluut een succes! Ik heb het erg naar mijn zin gehad, veel geleerd en veel nieuwe mensen ontmoet. Ik ga weer terug naar de HvA met veel nieuwe kennis en een goed gevoel over mijn stagetijd!