29september2015

Tip: Documentaire Beeldjagers

Persfotografen bepalen voor een belangrijk deel ons beeld van de werkelijkheid. In de documentaire Beeldjagers worden twee fotografen op de voet gevolgd. Deze film geeft een interessante kijk op hun werk. Kijktip!

De 3Doc-documentaire Beeldjagers portretteert de fotografen Elmer van der Marel en Serge Ligtenberg. De documentaire geeft een mooie blik achter de schermen van het werk van de fotojournalisten. Vaak zien wij alleen het resultaat van wat deze mannen maken. Het is leuk om te zien hoe ze te werk gaan en hoe ze over hun vak praten. De ervaren beeldjagers geven hun visie op de ontwikkeling van de persfotografie.

Beeldjagers in beeld

Van der Marel won drie keer achter elkaar een Zilveren Camera met zijn foto’s van het Amsterdamse straatbeeld. Al jarenlang volgt hij de omzwervingen van een grote groep illegalen in Amsterdam. Daarbij houdt hij bewust een zekere afstand, in zijn beelden en in zijn omgang. Als Hamza, een van de asielzoekers, overlijdt, gaat hij in zijn eigen foto’s op zoek naar hem. Ligtenberg jaagt al vijftien jaar op politici op het Binnenhof. Zijn werk onderscheidt zich door details: de juiste lichtinval, achtergrond en blik.

De Zilveren Camera

De Zilveren Camera is in Nederland de belangrijkste fotojournalistieke prijs. Tijdens de uitreiking worden jaarlijks de beste nieuwsfoto's in verschillende categorieën bekend gemaakt.

Bekijk hier de documentaire:

Beeldbalie geeft wel vaker kijktips. Lees hier onze andere kijktips over fotografie: fotografie documentaires.