Beeldauteur Aardrijkskunde, Malmberg

Een pagina uit het lesboek Argus Clou Aardrijkskunde voor groep 6.

Vraag van opdrachtgever:

Uitgeverij Malmberg ontwikkelt drie nieuwe methodes voor de zaakvakken aardrijkskunde, natuur & techniek en geschiedenis. Daar moet bijzonder beeld bij komen, de lesstof wordt namelijk deels visueel aangeboden. Voor de lesmethodes werken we daarom met beeldauteurs; een beeldauteur bepaalt samen met de auteur hoe een les eruit komt te zien. Voor het vak aardrijkskunde wordt een beeldauteur van Beeldbalie ingeschakeld. Daniëlle Moelker leest de kopij van dit vak voor alle leerjaren (groep 3 t/m groep 8) en bedenkt welk beeld hier het best bij geplaatst kan worden. De beelden (foto’s, illustraties) omschrijft zij in een duidelijke briefing zodat illustratoren er direct mee aan de slag kunnen. Een afwisselende en uitdagende klus!

Argus Clou

Met Argus Clou leren leerlingen de zaakvakken op een spannende manier. Kinderen ontrafelen mysteries en onderzoeken kijkplaten.

Aanpak Beeldbalie:

  • Beeldconcept: de vertaalslag maken vanuit de inhoudelijke les (in taal) naar visueel aantrekkelijke vormen (beeld). Plus het schrijven van een heldere omschrijvingen en briefings met voorbeeldbeelden, zodat de illustrator of fotograaf direct aan de slag kan.
  • Productie: drukproeven controleren en de samenhang tussen tekst en beeld beoordelen, waar nodig worden correcties aangegeven.

Bijzonder:

Bijzonder aan de lesmethode Argus Clou is het gebruik van de kijkplaten per hoofdstuk. Daarop is alle lesstof te zien. Beeldbalie zet de tekstuele inhoud van een hoofdstuk om naar pakkend beeld. Voor de visueel ingestelde leerlingen is dat een extra middel om de lesstof goed te onthouden!

Een aantal pagina’s uit de lesboeken (klik om te vergroten)

Bekijk ook het werk van Beeldbalie voor:

Bekijk ons portfolio

Beeldconcept