25september2018

Hoofdrol voor 'Hide the pain Harold'

De kans dat je dit gezicht al ooit ergens bent tegengekomen, is heel groot. Deze man is een veel gedownload stockfotomodel. Zijn typische blik is overigens ook voer voor memes (grappen) op internet. Het Duitse postorderbedrijf Otto heeft nu een reclamefilmpje opgenomen met deze man. Wij vinden het hilarisch.

Een vakantieselfie was het begin van zijn carrière als fotomodel. De Hongaarse Arató András (72) nam de foto op vakantie, postte die op een community vergelijkbaar met Facebook en werd opgemerkt door een fotograaf. Inmiddels is hij een veel gedownload stockfotomodel. Je vindt hem achter een laptop, op een golfbaan, als dokter, advocaat, hoe niet eigenlijk. Zijn typische, kenmerkende, ietwat moeilijke blik leverde hem niet alleen een bak werk op, maar ook de bijnaam Hide the Pain Harold.

 

Internetgrappen

In een interview in de Engelse krant The Independent vertelt András dat hij voer is geworden voor memes op internet. Zijn hoofd leent zich uitstekend voor droogkomisch commentaar. Meestal heel grappig, soms ronduit kwetsend. En dat laatste vindt András uiteraard niet zo leuk.

Hoe dan ook, zijn carrière als model leek door al deze grappen en grollen zo goed als voorbij. Zijn hoofd is nu zo bekend dat hij op straat wordt herkend. Fotografen willen niet meer met hem werken omdat foto’s met hem erop voedingsbodem zijn voor flauwe grappen. Overigens geeft András aan dat hij nergens pijn heeft. Zijn getergde blik verklaart hij zelf als volgt: “Tijdens een shoot moet ik soms minutenlang vrolijk kijken en dan ziet mijn lach er al gauw wat onnatuurlijk en bevroren uit.”

Reclamefilmpje

Misschien lacht András inmiddels wel het hardst. Want het Duitse postorderbedrijf Otto heeft nu een reclamefilm opgenomen met hem in de hoofdrol. Normaal gesproken kiezen grote commerciële bedrijven juist niet voor stockfoto’s en al helemaal niet voor veel gedownloade modellen. Otto doet dit juist wel en gebruikt de moeilijke blik van András voor de commercial. In het filmpje wordt wederom duidelijk dat András altijd hetzelfde kijkt en lacht, in welke setting je hem ook plaatst. Hilarisch!

 

Ook interessant om te lezen over stockfoto’s:

Veel gedownloade stockfotomodellen

De beste stockfotograaf