25augustus2015

PMS kleuren voor een perfect resultaat

Wat de een turquoise noemt, noemt de ander aqua, blauw of misschien zelfs lichtblauw of zeeblauw. Dat maakt vaak helemaal niet uit, omdat ieder wel een blauwtoon in gedachten heeft. Wie professioneel met kleuren werkt, hanteert het PMS systeem. Dat is een van de standaarden die is ontwikkeld zodat drukkers, verfmakers en ontwerpers het over exact dezelfde kleur kunnen hebben.

PMS, het Pantone Matching Systeem

Het Pantone Matching Systeem gaat uit van 15 basiskleuren die een eigen naam gekregen hebben en nog eens 1012 kleuren die alleen met een code aangeduid worden. Zoals we CMYK kleurcodes voor drukwerk hebben en RGB kleurcodes voor beeldschermen, zo zijn PMS kleuren ontwikkeld om exact de juiste kleur uit de drukpers te krijgen. Pantone is de naam van het bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. Het zijn gestandaardiseerde kleuren die overal ter wereld hetzelfde zijn.

Check hier de website van Pantone

Dezelfde kleur, maar toch anders 

Dat de kleur inkt altijd hetzelfde is, wil niet zeggen dat de kleuren er in druk ook altijd hetzelfde uitzien. Die kleur is namelijk ook afhankelijk van het papier. Verschil kan ontstaan doordat de inkt door verschillende papiersoorten op een andere manier wordt geabsorbeerd. Ook hiervoor heeft het Pantone systeem een oplossing. Zo staan er vaak letters achter de kleurcode. De letter U staat voor ‘uncoated’, een ongestreken papiersoort met een grovere structuur die de inkt anders in zich opneemt dan ‘coated’ papier, een gestreken papiersoort die aangeduid wordt met de letter C. Een kleur kiezen voor drukwerk kun je het beste doen met een kleurenwaaier. De eerste Pantone kleurenwaaier werd uitgebracht in 1963. Sindsdien worden regelmatig uitbreidingen uitgebracht, met nieuwe kleuren voor nieuwe toepassingen.

Trendsetter

Pantone is inmiddels een autoriteit op kleurgebied. Sinds 2000 wordt door Pantone de kleur van het jaar uitgeroepen, gebaseerd op de trends uit mode en design. Dat ze zelf daarmee ook trendsettend zijn, blijkt wel uit het feit dat deze kleur vaak opgepakt wordt door de modebranche en designers van bijvoorbeeld interieurs. Pantone speelt ook handig in op trends. Zo bracht het bedrijf in april van dit jaar de kleur ‘ Minion Yellow’ uit, uiteraard naar aanleiding van de populaire film ‘The Minions’.

Kleurendruk of PMS druk?

Als je drukwerk bestelt, kun je kiezen om dit full colour te drukken of in PMS kleuren. Een drukpers die full colour drukt, heeft 4 kleuren, de CMYK kleuren. Bij een full colour bedrukking kunnen er minimale kleurverschillen optreden tussen verschillende drukwerkproducten. Als de Pantonekleur op dezelfde papiersoort gedrukt wordt, is deze altijd identiek. Ideaal voor drukwerk van een huisstijl. Bevat het ontwerp 1 of 2 specifieke kleuren? Dan geeft drukken in PMS meestal het beste resultaat. Drukwerk dat uit meerdere kleuren bestaat, kun je het beste in CMYK aanleveren. Tip: laat je adviseren door de drukker.

Hex code voor online gebruik

Ook voor online is er een universeel kleursysteem ontwikkeld, de Hex code. Deze code bestaat uit een hashtag met 6 getallen erachter. Zo is de kleurcode voor wit #ffffff en de kleurcode voor zwart #000000.

 

Tip: Ben je helemaal weg van de Pantone kleuren, dan kun je in het Pantone hotel in Brussel je hart ophalen!

Lees ook onze andere blogs over kleur:

CMYK en RGB

Betekenis van kleur

Gekleurde zwart-wit foto’s